Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «DESTINED GLORY»
Παγιδευμένοι στη ΝΑΤΟική λογική

Η ΝΑΤΟική άσκηση «DESTINED GLORY - 2000» αποτέλεσε τον κόμβο στον οποίο συναντήθηκαν η υποτέλειατης κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στο ΝΑΤΟ, με την τουρκική προκλητικότητα και την νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ένα ακόμα βήμα πίσω για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή. Από την άλλη ένα βήμα μπροστά για την ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και την προώθηση των σχεδίων επιβολής της νέας τάξης. Είναι η... δικαίωση της πολιτικής της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης με την Τουρκία.

Συμπερασματικά λοιπόν, η κυβέρνηση Σημίτη είχε... πλούσια συγκομιδή:

Πρώτον, εδραιώθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως τροχονόμου και επικυρίαρχου στο Αιγαίο, όπως θεσμοθετήθηκε με τη λειτουργία της νέας δομής του. Η πρώτη δοκιμή έγινε με την άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» που διεξήχθη το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η λειτουργία της νέας δομής δοκιμάστηκε στο σύνολό της με την άσκηση «DESTINED GLORY - 2000 », που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες στην Τουρκία. Ο ρόλος αυτός του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, φάνηκε ξεκάθαρα όταν στη διάρκεια της άσκησης τα ελληνικά μαχητικά πήραν εντολή από τους Αμερικανούς, μέσω του ιπτάμενου ραντάρ (ΑΒΑΚΣ), να επιστρέψουν στη βάση τους γιατί είχαν σηκωθεί τουρκικά μαχητικά να τα αναχαιτίσουν.


Δεύτερο, αποκαλύφθηκε το τι σημαίνει νέα δομή του ΝΑΤΟ και ποιες είναι οι ολέθριες επιπτώσεις της στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η χώρα μας μπήκε και τυπικά στη νέα δομή, με την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, το Σεπτέμβρη του 1999. Στα πλαίσια της νέας δομής καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης, που παλιά ταυτίζονταν με τα εθνικά όρια των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, και καθιερώνεται ο ενιαίος αμυντικός χώρος για το ΝΑΤΟ που την ευθύνη του την έχουν τα κεντρικά στρατηγεία του. Αυτό για το Αιγαίο σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνά του περνάει στο στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη, ο διοικητής του οποίου, κατά περίπτωση, εκχωρεί τον έλεγχο στα περιφερειακά στρατηγεία της Λάρισας ή της Σμύρνης . Αυτό έγινε και τώρα, όπου για πρώτη φορά σε ΝΑΤΟική άσκηση, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου δόθηκε στην Τουρκία, η οποία απαγόρευσε στα ελληνικά μαχητικά, που συμμετείχαν στην άσκηση, να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Τρίτο, η ελληνική πλευρά διολίσθησε έμμεσα σε ένα διάλογο με την τουρκική, μέσω των ΝΑΤΟικών επιτελείων, ένα είδος διαπραγμάτευσης με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αυτό έγινε με τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο της άσκησης με αντικείμενο τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Στο τραπέζι των ΝΑΤΟικών διαβουλεύσεων μπήκαν όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις: Η αμφισβήτηση του δικαιώματος άμυνας των νησιών. Η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, καθώς πάγια τουρκική θέση είναι ότι αυτός περιορίζεται στα 6 μίλια. Η μη αναγνώριση της αρμοδιότητας των ελληνικών αρχών να ελέγχουν τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών.


Τέταρτο, η ελληνική κυβέρνηση αναγόρευσε το ΝΑΤΟ σε εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και ευρύτερα σε εγγυητή του Διεθνούς Δικαίου. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά, είναι η «θετική» για τις ελληνικές θέσεις γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του ανώτατου στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το πόσο έωλη είναι αυτή η θέση αποδείχτηκε από το γεγονός ότι την ίδια ώρα οι επιτελείς του ΝΑΤΟ, που συντόνιζαν την άσκηση, συντάσσονταν με τους Τούρκους συναδέλφους και ζητούσαν από τους Ελληνες πιλότους, να επιστρέψουν στις βάσεις τους επειδή οι Τούρκοι δε δέχονταν τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ