Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Κόρινθο

Το πρώτο μαχητικό συλλαλητήριο, ξεκίνημα των αγώνων της νέας χρονιάς, πραγματοποίησαν χτες μαθητές και φοιτητές στην Πάτρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας και στις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού και Φιλολογικού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στα σχολεία της Πάτρας, επικρατούσε αγωνιστικός αναβρασμός. Αρκετά σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, ενώ σε άλλα οι μαθητές πραγματοποίησαν ωριαίες αποχές από τα μαθήματά τους, δηλώνοντας ότι και φέτος οι αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης ήταν και χτες έντονη. Περιπολικά και αστυνομικοί, διευθυντές έκαναν προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάληψη των σχολείων και τη συμμετοχή των μαθητών στην πορεία. Μάταια, όμως. Η συγκροτημένη πορεία μαθητών και φοιτητών ξεκίνησε από την πλατεία Ολγας, περνώντας μάλιστα μέσα από σχολεία της Πάτρας, καλώντας τους μαθητές να συμμετάσχουν και αυτοί στην πορεία. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, γεγονός που έσπειρε τον πανικό σε ορισμένους διευθυντές, που ως εκείνη την ώρα κρατούσαν τους μαθητές μακριά από την πορεία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν αυτά της κατάργησης των νόμων 2525 και 2640, της υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, της αναγκαιότητας ύπαρξης του ενιαίου 12χρονου σχολείου, χωρίς ταξικούς φραγμούς και της κοινής δράσης μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπαιδευτικών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η κινητοποίηση έληξε με το κάλεσμα του Συντονιστικού για συμμετοχή στη νέα συνεδρίαση την Κυριακή, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στην Κόρινθο

Αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες μαθητές στην Κόρινθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού. Και εκεί η προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των μαθητών υπήρξε έντονη με τα σχολεία να βρίσκονται σε αστυνομικό κλοιό. Βέβαια, υπήρξαν και οι διευθυντές που επιστράτευσαν τον εκκλησιασμό, αλλά ακόμη και εκδρομές σε ...κινηματογράφο (1ο Λύκειο) τις ώρες της αποχής, υποχρεώνοντας τους μαθητές να πληρώσουν τα εισιτήρια από την τσέπη τους. Μάλιστα, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου επιτέθηκε σε μέλη του 15μελούς, απειλώντας τα, προκειμένου να μη γίνει η πορεία που είχαν αποφασίσει οι μαθητές του σχολείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ