Σάββατο 28 Οχτώβρη 2000 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ, και η ΚΟ Λάρισας ακόμη δεν μπορεί να αναπληρώσει το μεγάλο κενό, πολιτικό και ηθικό, που άφησε. Υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και πιστός εκφραστής των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών. Σε όποιο μετερίζι (αντιδημάρχου, γραμματέα Πόλης, αντιστασιακού) στρατεύτηκε να υπηρετήσει την υπόθεση του σοσιαλισμού, έδωσε όλη την ψυχή του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ανέζα προσφέρει 30.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου παιδιού μου ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΤΣΛΙΩΤΑΚΗ και για τη γιορτή του, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Η μητέρα του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΛΙΛΙΚΑΣ Παπακηρύκου - ΓΕΩΡΓΙΟΥ, προσφέρουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ, για το 16ο Συνέδριό του, 50.000 δρχ.

Η οικογένειά της

  • Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΛΙΛΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, πρωτοπόρας στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, ο ναυτεργάτης Ευάγγελος Κρίθαρης, εγκαταστημένος στην Αυστραλία, στέλνει για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 100 δολάρια Αυστραλίας.

* * *

φΩΤ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη των υπέροχων γονιών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ και ΘΕΟΔΟΣΗ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ, προσφέρω 100.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Τώνια Χαρατσίδου

* * *

Στη μνήμη των τριών ηρωίδων γυναικών της Ηπείρου:

- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΜΟΛΥΒΑΔΑ από τα Γιάννενα (Ηταν μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της ΕΠΟΝ Ηπείρου. Πιάστηκε το φθινόπωρο του 1944 από τους παρακρατικούς του Βόιδαρου. Βασανίστηκε φρικτά και επί μέρες στον κάμπο της Αρτας. Αντεξε ηρωικά και με αξιοπρέπεια όλη τη θηριωδία τους και τελικά δολοφονήθηκε και εξαφανίστηκε από τους ίδιους, χωρίς μέχρι σήμερα - 57 χρόνια μετά - να μάθουμε πού είναι ο τάφος της).


- ΣΟΦΙΑΣ ΦΑΡΙΔΟΥ από την Κόνιτσα Ιωαννίνων (Ηταν εργάτρια, υφαντουργίνα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Μαχητική και αλύγιστη κομμουνίστρια, που πρωτοστατούσε σε όλους τους αγώνες του λαού στα Γιάννενα. Πιάστηκε από χωροφύλακες και παρακρατικούς το 1948. Βασανίστηκε πολύ στην Ασφάλεια. Πέρασε από Στρατοδικείο στα Γιάννενα. Στη δίκη της, έδωσε την τελευταία της μάχη: Εγινε ο κατήγορος των δημίων της. Τελικά, έπεσε από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος τον Ιούνη του 1948, στο Καλπάκι, έξω από τα Γιάννενα, ζητωκραυγάζοντας για το κόμμα μας).

- ΖΩΙΤΣΑΣ ΑΓΟΡΟΥ από το Δίστρατο Ιωαννίνων (Ηταν η πρώτη αντάρτισσα του ΔΣΕ στο Αρχηγείο Ηπείρου. Η Ζώγια μας, η πολύ αγαπημένη από όλους, ήταν η αλύγιστη και θαρραλέα ΕΠΟΝίτισσα στο Λόχο Νεολαίας της ΥΙΙΙης Μεραρχίας. Ατσαλωμένη στον πόλεμο, έπεσε ηρωικά στη Λάκκα - Σούλι, στα υψώματα της Μανωλιάσας, τον Αύγουστο του 1949, οδηγώντας την ομάδα της σε επίθεση).

Στη μνήμη των παραπάνω ηρωίδων μας, η Μαρία Ράπτη προσφέρει 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των παλαίμαχων κομμουνιστών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ, στελεχών του ΚΚΕ και του κουνιάδου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

Δημήτρης Ρέμπας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, τα παιδιά του Ευδοκία, Παρή, Γιώργος και οι οικογένειές τους προσφέρουν 50.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 30 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ(Τέλης Ψόφιος). Εφηβος πολέμησε τους κατακτητές, Ιταλούς και Γερμανούς, ως αξιωματικός Ιππικού Θεσσαλίας και τραυματίστηκε επανειλημμένα. Στις 24 Φλεβάρη 1950, όταν πια είχε πέσει ο Γράμμος, έμεινε πίσω για να συγκεντρώσει σκόρπια τμήματα του ΔΣΕ και τραυματίστηκε σοβαρά από χωροφύλακες στο Δασοχώρι Δεσκάτης. Πιάστηκε, μεταφέρθηκε στο τμήμα Μεταγωγών Λάρισας, όπου κρατήθηκε για αρκετό καιρό χωρίς ιατρική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος από το αριστερό πόδι.


Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο, καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο, γνώρισε σχεδόν όλες τις φυλακές της χώρας έως τις 10 Ιούνη 1960, που αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.

Ως το θάνατό του, στις 30 Οκτώβρη 1998, ο Τέλης Ψόφιος αγωνιζόταν για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του Βάσω Σοφιανού (Ψόφιου)

  • Η Βάσω Σοφιανού πρόσφερε ακόμη 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη της πεθεράς της ΜΟΡΦΩΣ ΨΟΦΙΟΥ από την Καλλιθέα Δωρίδας και των κουνιάδων της ΜΑΡΙΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΟΦΙΟΥ, μαχητών του ΔΣΕ, οι οποίοι χάθηκαν το Γενάρη του 1948 στα βουνά της Γκιώνας.

* * *

Φωτ.

Προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου και στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου Ν. ΠΑΔΕΛΑ, αντιστασιακού, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταμπάχανων Πάτρας, 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του Βέρα Παδελα

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 29 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΡΑΠΤΗ. Γεννήθηκε το 1913. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41, στην Εθνική Αντίσταση και μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε και εξορίστηκε. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης και τα τελευταία χρόνια ήταν δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.


Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1976 και πέθανε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Μαρία Ράπτη

* * *

Στις 30 Οκτώβρη κλείνουν 2 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

* * *

Ο αδελφός μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΑΜΟΥΔΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε στο Επταπύργιο τον Ιούνη του 1947. Ο άλλος αδελφός μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΜΟΥΔΗΣ πέθανε το 1982. Η αδελφή μου ΝΙΚΟΛΙΝΑΤΣΙΑΜΟΥΔΗ πέθανε πρόσφατα. Ο γαμπρός μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κάναμε μαζί κρατούμενοι στου «Παύλου Μελά» και αργότερα μεταφέρθηκε όμηρος στη Γερμανία. Ο άλλος γαμπρός μου ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΧΑΡΗΣ πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο, καταδικάστηκε και εξορίστηκε 5 χρόνια στα Γιούρα. Ολοι τους κατάγονταν από το Βερτίσκο Λαγκαδά.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στην ΚΟΒ Σταυρούπολης 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.

Ευριπίδης Τσιαμούδης, αντιστασιακός

* * *

Φωτ.

Στις 18 του περασμένου Γενάρη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας ΜΑΡΙΑΣ ΠΟΡΤΙΚΑ, μέλους του ΚΚΕ από το 1951. Γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Βρυσοχώρι Ιωαννίνων. Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Πορτίκα και ζούσε στο χωριό Δεσπότη Γρεβενών. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας και για την πατριωτική δράση της φυλακίστηκε στα Γρεβενά. Μαχήτρια του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στη Ρουμανία και το 1952 πήγε στην Τασκένδη, κοντά στον άντρα της.


Επαναπατρίστηκε το 1979 και ζούσε στα Γιάννενα.

Στη μνήμη της, η κόρη της Μαρία Πορτίκα - Σεϊτανίδου προσφέρει 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ «Ανάληψης».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΒΑΡΒΑΡΑΣ Αδάμ ΚΙΟΥΣΗ, η οποία πέθανε σε ηλικία 66 χρόνων και για το 40ήμερο μνημόσυνό της, προσφέρω 5.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Χρυσούλα Δ. Κιούση

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΙΛΙΑΡΧΟΥ και για τη γιορτή του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω, 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Βούλα Χιλίαρχου

* * *

Φωτ.

Χάσαμε άδικα πριν από λίγες μέρες τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ σε ηλικία 64 χρόνων. Εναν άνθρωπο ξεχωριστό για την οικογένειά του και για όσους τον γνώριζαν. Εναν άνθρωπο αγωνιστή, τον οποίον όλοι τον σέβονταν. Εναν άνθρωπο με το χαμόγελο στα χείλη. Θα μας λείψει πολύ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του για 40 χρόνια Ελένη Γιαννακοπούλου

Τα παιδιά του Ανθούλα Γιαννακοπούλου, Βασίλης Σκορδάκης.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 13 μηνών από το χαμό του λατρευτού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΩΡΓΗ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νέας Κρήνης Καλαμαριάς, 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλαμαριάς της ΠΕΑΕΑ και 20.000 δρχ. στο Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς.


Η σύζυγος Νίτσα

Τα παιδιά Χαρούλα - Αγαπητός, Ράνια - Γαβριήλ

Τα εγγόνια Γιώργος, Οδυσσέας, Δέσποινα, Δημήτρης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 29 Οκτώβρη, κλείνουν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ και μέλους του ΚΚΕ. Από τα νιάτα του υπήρξε αγωνιστής και εντάχθηκε στο ΚΚΕ στη δεκαετία του '50. Το 1984 ξενιτεύτηκε στη Γερμανία, όπου εργάστηκε σε εργοστάσιο και συνδέθηκε με την ΚΟ Γερμανίας. Δούλεψε δραστήρια στα χρόνια της χούντας, μέσα από το μεταναστευτικό κίνημα, με αποτέλεσμα να στερηθεί την πατρίδα του για 7 χρόνια. Παράλληλα, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα της Στουτγάρδης, για τους στόχους και αιτήματα των μεταναστών.

Επαναπατρίστηκε το 1991 και συνδέθηκε και πάλι με την ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Μεγάλωσε και γαλούχησε τα παιδιά του με τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε αταλάντευτο μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης και 25.000 δρχ. στην Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Η σύζυγος Βαλεντίνα

Τα παιδιά Αφροδίτη και Ηρακλής

* * *

Φωτ.5

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης που θα γίνει στο Προκόπι Εύβοιας στις 5 Νοέμβρη 2000, στο μνημείο του αδελφού μου, προσφέρω στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο 100.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού μου ΘΥΜΙΟΥ ΚΑΨΗ - καπετάν Ανάποδου, των γονιών μου ΤΑΞΙΑΡΧΗ και ΑΣΗΜΩΣ ΚΑΨΗ, του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΑΡΗ και του συζύγου μου ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ. Και της μικρής αδερφής μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ, που πέθανε το 1944, λίγο πριν από την Απελευθέρωση.


Ευσταθία Καψή - Κυριακίδου

* * *

Φωτ.

Εφυγε για το μακρινό ταξίδι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέρα ιστορική για την πόλη μας, την Απελευθέρωση από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές. Παρέλασε νεκρός πια από την πόλη που γεννήθηκε και έδωσε πολλά στον αγώνα για μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και συνεχίζουμε εμείς οι επιβιώσαντες.

Αυτή τη μέρα, ΕΛΑΣίτης αξιωματικός περνούσε απελευθερωτής με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ από τον κεντρικό δρόμο της Λαμίας, που ήταν στρωμένος με χαλιά και δάφνες.

Τι αξέχαστη εποχή, τι όμορφη και γλυκιά μέρα!

Αυτή τη μέρα, περίμενε να παρελάσει ξανά για το μακρινό ταξίδι, τι φοβερή σύμπτωση και ωραία συγχρόνως!

Εφυγε ήρεμος, χαμογελαστός, αφού είχαν πραγματοποιηθεί τα οράματά του. Η κοινωνία της Λαμίας τον τίμησε και οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Ολοι πόνεσαν που χάθηκε ένας χαμογελαστός αγωνιστής.

Κάποτε, όμως, όλα τελειώνουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και συντρόφισσά του και η αδελφή του, προσφέρουν 100.000 δρχ. στην ΚΟ Λαμίας, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου.

Μαρούλα Κοτρωνιά - Κάιλα

  • Επίσης τιμητικά στη μνήμη του Γιώργου Κοτρωνιά, η κουνιάδα του Χρυσούλα Κεφάλα - Κάιλα προσφέρει 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ και 25.000 δρχ. στην ΚΟ Λαμίας προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

















Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ