Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αναγκαία η κήρυξη και νέας απεργίας

Την παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε όλα τα επίπεδα, ώστε να παρθούν αποφάσεις για νέα απεργία, αποφάσισε χτες η Γραμματεία του 

Να κηρυχτεί 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, την πρώτη μέρα που στη Βουλή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας το ΠΑΜΕ. Στην πρωτοβουλία αυτή κατέληξε χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση, παρά τους ψευτοδιαλόγους που έχει ανοίξει, εμμένει στη θέση της να νομοθετήσει το αντεργατικό πακέτο.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και όλους τους συνδικαλιστές να δώσουν συνέχεια στον αγώνα των εργαζομένων, όπως αυτός εκφράστηκε με τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 10 του Οκτώβρη και το παλλαϊκό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου.

Στην κατεύθυνση αυτή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν, ώστε, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, Σωματεία-Ομοσπονδίες-τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής σε αυτή την απεργία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δώσουν δυναμισμό στον αγώνα που οι περιστάσεις απαιτούν. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, το ΠΑΜΕ διοργανώνει σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων στις 9 του Νοέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα.

Το περιεχόμενο αυτού του αγώνα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είναι «η συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υγεία και στην παιδεία, στις ανατιμήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων. Καθώς και η απαίτηση για επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το σταμάτημα των ψευτοδιαλόγων της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση».

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας, τα μέλη της στάθηκαν στο πρόσφατο πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο, που η επιτυχία του έδειξε ότι το κύρος και η απήχηση του ΠΑΜΕ ενισχύεται σε όλη τη χώρα. Αυτό - σχολίαζαν οι συνδικαλιστές - επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τον όγκο του συλλαλητηρίου, αλλά και από το γεγονός ότι συσπείρωσε ένα ευρύτερο φάσμα εργαζόμενου λαού, που θίγεται καίρια από την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως το ΠΑΜΕ, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και την καθημερινή του δράση στους τόπους δουλιάς και σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, αναδείχνεται σε «ταξική φωνή των εργαζομένων». Τη στιγμή, μάλιστα, που οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μετά τον εξαναγκασμό τους να συρθούν στην απεργία στις 10 του Οκτώβρη, τώρα αδρανούν σκόπιμα. Επιδιώκουν, έτσι, να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να παροπλίσουν ξανά το συνδικαλιστικό κίνημα, για να μην υπάρξουν κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, που θα συγκρούονται και θ' αμφισβητούν τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά των συνδικαλιστών στην προκλητική και πολιτικά καθοδηγούμενη αποσιώπηση, από τα κρατικά και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτής της μεγάλης κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που - όπως σημείωσαν - αποκαλύπτει τα όρια της «δημοκρατίας τους» και της «αντικειμενικότητάς τους». Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, αυτή η αντιδημοκρατική τακτική να έχει την ανάλογη συνδικαλιστική απάντηση αλλά και να υπάρξει προσφυγή σε ένδικα μέσα, απαιτώντας το σεβασμό στο δικαίωμα της αντικειμενικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το χαράτσι.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ προγραμμάτισε έναν νέο κύκλο περιοδειών και εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς, συζήτησης και ενημέρωσης των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι η εξέλιξη του αγώνα και της αντιπαράθεσης βρίσκεται σε «κομβικό σημείο», γι' αυτό τώρα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους. Να παραμερίσουν τον «κοινωνικοεταιρικό συνδικαλισμό», που μέσα από ελιγμούς και εκτονωτικές κινήσεις επιδιώκει τον παροπλισμό τους και την υποταγή τους στις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου.

Η εκτίμηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος, μπροστά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και στις προσπάθειες που γίνονται από διάφορα κέντρα και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να «κλείσει» η υπόθεση των εργασιακών με λεόντειες «συμφωνίες». Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με το προεδρείο του ΣΕΒ, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, άνοιξε ο δρόμος για «κομπρεμί» που αν πραγματοποιηθεί τινάζεται στον αέρα το οχτάωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες - καταγράφηκαν στον Τύπο χωρίς να διαψευστούν από την ηγεσία της ΓΣΕΕ - ένα από τα σημεία της σύγκλισης είναι το θολό «35ωρο», το οποίο «παζαρεύεται» έναντι εφαρμογής «ελαστικού 8ωρου». Σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι το «35ωρο» αλά ΣΕΒ-ΓΣΕΕ θα σημάνει τον οριστικό ενταφιασμό του οχτάωρου και των θυσιών που έγιναν γι' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ