Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Μας έπνιξαν στις διοξίνες...

Υψηλές και επικίνδυνες συγκεντρώσεις διοξινών παρήχθησαν κατά τη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις αποθήκες της εταιρίας παιχνιδιών «Jumbo Bebe» στο Αιγάλεω το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό προκύπτει από σχετικές αναλύσεις που πραγματοποίησε σε εργαστήρια του εξωτερικού η «Γκρίνπις». Οπως ανακοίνωσε χτες η οργάνωση, τα στοιχεία της έρευνάς της ενοχοποιούν για μια ακόμη φορά τα πλαστικά PVC που αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για τη δημιουργία διοξινών κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Στην αποθήκη που κάηκε υπήρχαν πολλά παιχνίδια κατασκευασμένα από PVC, ενώ και η ίδια η υποδομή του κτιρίου είχε αρκετά είδη από πλαστικό, όπως για παράδειγμα οι καλωδιώσεις.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις αυτές, στα αποκαΐδια της αποθήκης παιχνιδιών μετρήθηκαν 10,62 μικρογραμμάρια διοξίνης ανά κιλό στάχτης, μια εξαιρετικά υψηλή τιμή, κατά 288 φορές μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση που μετρήθηκε σε απόβλητα της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Οπως έχει καταδειχτεί - τονίζει η «Γκρίνπις» - αρκεί ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης για να προκαλέσει καρκίνο και ένα μόλις δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου για να σκοτώσει πειραματόζωα στο εργαστήριο! Ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών.

Δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές όριο κάτω από το οποίο να μην κινδυνεύει κανείς από την έκθεση σε διοξίνες, ωστόσο, όπως επισημαίνει η «Γκρίνπις», στην Ελλάδα υπάρχει μια επικίνδυνη αδράνεια και στασιμότητα σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για τις διοξίνες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει καν συστηματικές αναλύσεις για διοξίνες, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ