Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Εσμιξαν σαν μια γροθιά

Πρώτο μαχητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, δυναμική συνέχεια στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική 

Οι φοιτητές με καυστικό τρόπο προβάλλουν το μέλλον της ανεργίας που τους ετοιμάζει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης
Οι φοιτητές με καυστικό τρόπο προβάλλουν το μέλλον της ανεργίας που τους ετοιμάζει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης
Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ένωσαν χτες τις φωνές τους, έσμιξαν σαν μια γροθιά, για να στείλουν το μήνυμα ότι «είναι εδώ», ότι «συνεχίζουν τον αγώνα τους», παλεύοντας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά. Ενωσαν την οργή τους και την αγανάκτησή τους για το «μέλλον» που έχει οραματιστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας γι' αυτούς χωρίς αυτούς.

Πιστοί στο πρώτο αγωνιστικό τους ραντεβού άρχισαν να συγκεντρώνονται χτες, λίγο πριν τις 11 το πρωί, στο γνώριμο μέρος, τα Προπύλαια. Λίγο μετά τις 11.30 η μαχητική, γεμάτη ζωντάνια πορεία ξεχύθηκε στην Πανεπιστημίου, με μπροστάρη το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας: «Οι νόμοι λαιμητόμοι των σκουπιδοΤενΕκΕδων, της εξόντωσης, της αμορφωσιάς θα ανατραπούν». Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε το πανό του 1ου ΤΕΕ Αιγάλεω, που προειδοποιούσε ότι «οι μαθητές ξανάρχονται» και πολλά ακόμα σχολεία.

Νέα συνθήματα, πρωτότυπα, ζωηρά, αλλά και χιουμοριστικά, που «σκαρφίστηκαν» οι μαθητές, έκαναν την εμφάνισή τους: «Κάνεις τη ζωή μας φλιπεράκι, ρε Πετράκη, ρε Πετράκη», «Κάντε τα σχολεία δικαστήρια, μήπως και γλιτώσουμε τα φροντιστήρια», «Σχολείο φροντιστήριο και άγιος ο Θεός, αυτό δεν πάει άλλο θα γίνει πανικός».

Τα προβλήματα στα σχολεία πολλά και τα μηνύματα των μαθητών προς τον υπουργό Παιδείας ακόμα περισσότερα και ποικιλόμορφα: «Ο πιο καλός ο μαθητής, κατέβηκε στο δρόμο, με τσαμπουκά και δύναμη ενάντια στο νόμο», «Ποτέ, ποτέ, ποτέ, δε θα περάσει ο νόμος ποτέ, Πέτρο κάτσε καλά, έχουμε τσαμπουκά, στον Αρσένη θα πας συντροφιά».


Δήλωσαν για ακόμη μια φορά ότι «τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά», δίνοντας συγχρόνως την υπόσχεση ότι «στο νόμο - λαιμητόμο, απάντηση στο δρόμο».

«Πτυχία για δουλιά»

«Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «όχι στις δαπάνες τις ΝΑΤΟικές, σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, από τους φοιτητές και σπουδαστές, που έσπευσαν - εκτός από το να βρεθούν στο πλευρό των μαθητών - να διαδηλώσουν για δημόσια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Με ιδιαίτερο παλμό και χιούμορ οι φοιτητές είπαν ΟΧΙ - μέσω συνθημάτων και πανό - στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και απαίτησαν «Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι στην οδηγία 89/48 της ΕΕ. Διεκδικούμε ενιαία ανώτατη εκπαίδευση», όπως έγραφε και το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, στο οποίο απεικονιζόταν και ένας κάδος απορριμμάτων όπου αναγραφόταν «Διατηρείτε την αγορά εργασίας καθαρή»!

«Μπήκα στο Βιολογικό και δεν έχω καθηγητές, μένω έξω από την εργασία. Γι' αυτό διάβαζα ολημερίς τόσα χρόνια; Αυτή είναι η αναβάθμιση της παιδείας, κ. Ευθυμίου», το μήνυμα στην πικέτα που κρατούσε μια φοιτήτρια του Βιολογικού, ενώ λίγο πιο δίπλα συνάδελφοί της διαδηλώνουν με άσπρες στολές και άδειες καρέκλες στα χέρια: «Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας»...

Δυναμικά και με χιούμορ βγήκαν χθες στους δρόμους μαθητές και φοιτητές
Δυναμικά και με χιούμορ βγήκαν χθες στους δρόμους μαθητές και φοιτητές
Φοιτητές και σπουδαστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο διάστημα, με την υπόσχεση ότι «ετούτος ο χειμώνας θα είναι πολύ καυτός, στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός», αφού «οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη».

Ο υπουργός «έλειπε», τα ΜΑΤ ήταν εκεί

«Γύρνα να δουλέψεις στο Λαμπράκη, ρε Πετράκη, ρε Πετράκη» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της παραπαιδείας» ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές, φτάνοντας η πορεία στην αρχή της Μητροπόλεως. Για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε συνηθίζεται, ισχυρή αστυνομική δύναμη, ΜΑΤ και μια κλούβα είχαν αποκλείσει τη Μητροπόλεως στο ύψος του υπουργείου Παιδείας, για να αποτρέψουν την είσοδο στους «κακούς» μαθητές. Και χτες όμως η παρουσία των ΜΑΤ ήταν έντονη στους γύρω δρόμους και η αστυνομία κατά τη γνωστή τακτική της τελευταία είχε αποκλείσει πολλούς δρόμους έξω από την περιοχή που πραγματοποιούνταν το συλλαλητήριο.

Αντιπροσωπεία των μαθητών πήγε στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να συναντήσει τον υπουργό για να του παραδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ομως αν και ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, βρισκόταν στο υπουργείο, δεν τους δέχτηκε. Ετσι η αντιπροσωπεία παρέδωσε το ψήφισμα στον γγ του υπουργείου Θ. Τσουροπλή.

Κατεβαίνοντας η αντιπροσωπεία από το υπουργείο Παιδείας, ο Θεοδόσης Μπενάτος, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατήγγειλε ότι για ακόμη μια φορά ο υπουργός Παιδείας δεν τους δέχτηκε, αλλά «μας υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο. Εχουμε συνηθίσει στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό και δεν μπορούν να μας πτοήσουν». Τόνισε, δε, ότι «το μαθητικό κίνημα είναι εδώ ικανό και συντονισμένο και θα συνεχίσει τον αγώνα παρ' όλα τα τερτίπια που έκανε το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στέλνουμε μήνυμα στον υπουργό Παιδείας ότι ο νόμος θα καταργηθεί. Συντονιζόμαστε και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας θα αποφασίσουμε τη συνέχιση του αγώνα μας, διεκδικώντας ένα σχολείο που θα μπορεί να μας μορφώνει και όχι να μας εξοντώνει».

Ακούραστα, με τον ίδιο παλμό και μαχητικότητα, οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία έξω από τη Βουλή και κατέληξαν στον τόπο συνάντησης, τα Προπύλαια. Διαβεβαιώνοντάς μας ότι «οι μαθητές ξανάρχονται» και δε θα φύγουν, αν δε δικαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ