Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΤΣΗ - ΑΠΘ - ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Κοινό σεμινάριο για ... «πράσινες μπίζνες»

Με πρόσχημα την «ευαισθησία» τους για την «κλιματική αλλαγή»

Η «κλιματική αλλαγή», ένα θέμα - πρόσχημα για «πράσινες μπίζνες», είναι το αντικείμενο του 1ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το Ιδρυμα Λάτση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η συνεργασία έγινε ύστερα από πρόσκληση του Ιδρύματος Λάτση, στην οποία ανταποκρίθηκε το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ σχετικά με τον προσανατολισμό του Ιδρύματος σε ζητήματα περιβάλλοντος, όπως η «κλιματική αλλαγή», οι «υδάτινοι πόροι» κ.ά.

Καθώς η πολιτική της ΕΕ έχει δώσει το «πράσινο φως» στην εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων στα πανεπιστήμια, το Ιδρυμα Λάτση και το κάθε «κοινωφελές» ίδρυμα εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση μέσα από ερευνητικά προγράμματα, επιστημονικές μελέτες, συνέδρια. Το όφελος γι' αυτούς τους φορείς, που εκπροσωπούν το κεφάλαιο, είναι πολλαπλό. Για παράδειγμα, διασυνδέονται με αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, μπορεί να το αξιοποιήσουν στις επιχειρήσεις τους, παράλληλα να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιστημονική γνώση και νέα τεχνολογία για τα πεδία δράσης των επιχειρήσεών τους.

Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την «κλιματική αλλαγή» απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες και θα διεξαχθεί στις 8 - 15 Ιούλη στην Αθήνα. Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι καθηγητές του ΑΠΘ και στελέχη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι δωρεάν (εκτός από τα έξοδα μετακίνησης προς και από την Αθήνα).

Είναι ξεκάθαρο πως το Ιδρυμα Λάτση δεν το πήρε ο πόνος ξαφνικά για το περιβάλλον. Αλλωστε, η «Πετρόλα» του Λάτση επεκτείνεται κατά μήκος του Σαρωνικού Κόλπου, χωρίς να υπολογίζει κανείς προστασία περιβάλλοντος ή ανθρώπους... Η συνεργασία του με το ΑΠΘ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία από τις συμμαχίες που στήνονται στην ΕΕ για το ποιος θα καταλάβει κυρίαρχη θέση στην «πράσινη» οικονομία. Οπως είχε πει, εξάλλου, ο επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Στ. Δήμας, «η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια δημιουργεί τη βάση για ένα νέο, πράσινο new deal, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο».

Ολα αυτά τα χειροκροτούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κι από κοντά τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μαζί με τις δήθεν οικολογικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λύση χωρίς εξάλειψη αυτών των αιτιών που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη ζωή των λαών δεν υπάρχει. Χρειάζεται αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος για να αποτραπεί πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, «πράσινης» ή «ασπρόμαυρης» που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ