Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Κόκκινη κάρτα

1. Σ' αυτές τις εκλογές καλό θα είναι να θυμηθούμε τη διαδικασία της «παρανόμων γραφής» που ίσχυε στην αθηναϊκή κοινωνία. Επρόκειτο για μύηση που υποβαλλόταν εναντίον όσων πρότειναν παράνομα ψηφίσματα που συγκρούονται με το κοινό συμφέρον - παράδειγμα, το πρόσφατο κλείσιμο της Βουλής. Από την εποχή της «παρανόμων γραφής» φτάνουμε στην κόκκινη κάρτα, το χρώμα της οποίας πρέπει να πάρει η ψήφος των Ευρωεκλογών. Κόκκινη, λοιπόν, ενάντια όχι μόνο σ' αυτούς που νομοθετούν, αλλά και στους άλλους που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

2. Κόκκινη και στον Καραμανλή. Ο δυστυχής, κλειδώνοντας τη Βουλή για προληπτικούς λόγους, ξέχασε μέσα τα σκάνδαλα, αντί να τα πάρει μαζί του, εξαπατώντας τον εαυτό του με μια κουτοπονηριά χωρίς προηγούμενο. Ιδού ένας πρωθυπουργός με νοημοσύνη μύγας. Ποιο θα είναι το μέλλον του; Θα του δώσουν χείρα βοηθείας οι κομμώτριες των δημοσιογραφικών κύκλων; Είναι καιρός ο Κωστάκης ν' αναμετρηθεί με τον εαυτό του, τον οποίο πρέπει επιτέλους να πάψει ν' αντιμετωπίζει με υπερβολικό σεβασμό. Ετσι είναι, όταν μεγαλώνεις μια ολόκληρη ζωή εύκολα. Εύκολα κάνεις το κακό.

3. Κόκκινη στον Καρατζαφέρη για λόγους αισθητικής.

4. Κόκκινη στον Γιωργάκη. Την αξίζει ο άοσμος, άγευστος και χλιαρός παρατηρητής; Αν είχε τουλάχιστον μια στάλα αποκοτιάς, θα είχαμε κάτι να πούμε, θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, και αυτό με γεμίζει αγωνία γιατί, όταν ο πράσινος επιθυμεί διακαώς κάτι, βάζει σε λειτουργία την κολακεία. Στο παιχνίδι της δεν μπορεί να προβάλεις τη λογική. Η κολακεία είναι η τελευταία συμβουλή του μακαρίτη Ανδρέα στα παιδιά του. Είτε επιστρέψουν είτε όχι, είναι ακριβώς το ίδιο. Δράμα για τον Γιωργάκη, αλλά ελπίζω να μη γίνει δικό μας.

5. Κόκκινη στο Συνασπισμό για παιδαγωγικούς λόγους. Γιατί επιμένει στη γραμμή ταλάντευσης, αποφεύγοντας με πλάγιο τρόπο την προφανή αλήθεια του: Πάση θυσία προσαρμοστικότητα. Οσο κι αν προσπαθούν να κρύψουν το νυχτερινό τους Αριστερισμό, τον βλέπει η μέρα και γελά. Οι δημόσιες σχέσεις του μπορεί να κερδίζουν σε αριθμούς, αλλά όχι στην εμπιστοσύνη του κόσμου.

6. Κόκκινη στην Ντόρα. Μέσα από την τούρτα των αναμνήσεων του πατέρα της, ξεπετάχτηκε η Ντόρα ως Μις Ελληνική Απογοήτευση. Γιορτάζει το κλείσιμο της Βουλής, γιατί ελπίζει πως εκείνη, ως κορυφαία, θα την ανοίξει όταν έρθει η ώρα. Η Ντόρα πρωτοτυπεί ως υπουργός γιατί ό,τι υπόσχεται το υπόσχεται στον εαυτό της. Δεν αισθάνεται υπεύθυνη για τίποτα εκτός από το να γίνει πρωθυπουργός. Η αποχαλίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο οφείλεται στο ότι ο Νεοέλληνας είναι καθηλωμένος στον καναπέ του περιμένοντας το θαύμα. Ο σφετερισμός της εξουσίας είναι το αγαπημένο παιχνίδι της οικογένειας. Εκεί δοκιμάζει τα όριά μας με γνώμονα τον οίκτο.

7. Κόκκινη στους πράσινους Οικολόγους για το απότομο ξύπνημά τους. Τόσο καιρό ήταν άφαντοι από πάσης φύσεως αγώνες για την ποιότητα της ζωής στην καθημερινότητα. Τώρα που η κάλπη κάνει την εμφάνισή της, θυμήθηκαν το Τριώδιο, ντύθηκαν αρκούδες (σαν να ξύπνησαν από τη χειμερινή τους νάρκη) και εμφανίστηκαν σαν UFO σε πεζόδρομο του Φιλοπάππου (όπου καθημερινά, χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της περιοχής σκοτωνόμαστε με τους παράνομους οδηγούς δικύκλων για να μην έχουμε ατυχήματα) για να δώσουν την παράστασή τους προς τιμήν των ψήφων.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ