Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Προσεκτικές» δηλώσεις πάπα

ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Την υποστήριξή του στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους διατύπωσε, ανοιχτά, κατά την επίσκεψή του στη Βηθλεέμ, ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Ο πάπας, που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπάς και χοροστάτησε σε ανοιχτή λειτουργία, εξέφρασε θλίψη για την ύπαρξη του διαχωριστικού τείχους, ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων και το εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά λυπηρό το ότι οικογένειες ζουν χωριστά και επικρατεί τόσος πόνος».

Ο πάπας επισκέφτηκε και το γειτονικό, στη Βηθλεέμ, προσφυγικό καταυλισμό «Αϊντα», όπου ζουν 5.000 άνθρωποι. Επί τόπου, υπογράμμισε ότι «είναι κατανοητό γιατί οι Παλαιστίνιοι νιώθουν οργή». Κάλεσε, όμως ταυτόχρονα, την παλαιστινιακή νεολαία «να μην υποπέσει στον πειρασμό της βίας». Τέλος, εξέφρασε προβληματισμό και λύπη ενώπιον του διαρκώς μειούμενου αριθμού των χριστιανών, που ζουν στην περιοχή, τόσο της Βηθλεέμ, όσο και της Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει ότι «σ' αυτήν την Ιερή Γη, η κατοχή συνεχίζει να χτίζει διαχωριστικά τείχη και η ισραηλινή δύναμη κατοχής να υποχρεώνει μουσουλμάνους και χριστιανούς να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους». Ο Αμπάς επέμεινε ότι «ειρήνη στην περιοχή δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς ασφάλεια και δίκαιη λύση για τους Παλαιστινίους».

Αν και τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ χαρακτήριζαν τη στάση του πάπα ως «δημόσια έκφραση υποστήριξης στους Παλαιστινίους», αρκετοί Παλαιστίνιοι και Αραβες αναλυτές δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Τόνιζαν ότι, παρά τα συναισθηματικά λεγόμενά του, δεν έκανε ούτε μία αναφορά στο Ισραήλ, κατονομάζοντάς το ως αιτία της όλης κατάστασης, ενώ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των Παλαιστινίων να προχωρήσει σε δημόσια περιγραφή της άθλιας καθημερινότητας που βιώνουν λόγω της κατοχής.

Στα παλαιστινιακά παράπονα, θα πρέπει να προστεθούν και οι ισραηλινές επικρίσεις για τη μη νύξη του πάπα στους ναζί και στην ένοχη σιωπή του Βατικανού την εποχή του Ολοκαυτώματος. Σε ανάλογο κλίμα εύθραυστων ισορροπιών αναμένεται να κινηθεί και το επόμενο διήμερο της επίσκεψης του πάπα, ο οποίος σήμερα θα λειτουργήσει στη Ναζαρέτ και θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ