Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Νέα πρόκληση στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση

Με τον αέρα της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, ζητάνε την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων μέτρων προστασίας των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Σε ανοιχτή πρόκληση απέναντι στους ναυτεργάτες επιδόθηκαν για μια ακόμη φορά χτες οι ακτοπλόοι εφοπλιστές στη διάρκεια διαπραγματευτικής συνάντησης ανάμεσα στην Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2009. Με θράσος που το αντλούν από την φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τακτική της υποταγής της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, έφτασαν ακόμα και να ισχυριστούν ότι «θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που ακόμα υπάρχουμε και συνομιλούμε»!

Για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, οι εφοπλιστές προβάλλουν τις αξιώσεις για την πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της ΕΕ, τον οποίο φρόντισε να «εισάγει» στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοθετικό της τερατούργημα 2932 του 2001. Πρακτικά η απαίτηση των εφοπλιστών σημαίνει κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης επάνδρωσης και λειτουργίας των ακτοπλοϊκών πλοίων, κάτι που ήδη εφαρμόζουν ντε φάκτο, όπως μαρτυρούν τα 40 και πλέον πλοία που παραμένουν εγκατελειμμένα, αν και «μπαίνει» η τουριστική περίοδος. Οπως και η κατάφωρη παραβίαση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, ακόμα και το αυτονόητο της καταβολής του μισθού!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περασμένη Παρασκευή οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» δίνουν μάχη, με επίσχεση εργασίας, για να πάρουν τους μισθούς των Μάρτη και Απρίλη. Σε επίσχεση για τα δεδουλευμένα βρίσκονται επίσης οι ναυτεργάτες των πλοίων «ΜΑΡΙΝΑ», «ΜΙΛΕΝΑ», «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με δελτίο Τύπου χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και προκλητική την εφοπλιστική Ενωση. Ξεκαθαρίζουν ότι οι ναυτεργάτες μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία «θα διεκδικήσουν και θα επιβάλουν με όλα τα μέσα, ακόμα και με απεργία, στην πράξη να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ