Κυριακή 17 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
φωτ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ, η Ενωση Ελληνίδων Νομικών προσέφερε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 200 ευρώ για το Ιστορικό του Αρχείο.

***

φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου και συναγωνιστή ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, για τη μάχη των ευρωεκλογών, 250 ευρώ, μέσω ΚΟ Λιούμη Αιγάλεω.

Η σύζυγος Φωτεινή, ο γιος Μιχάλης, οι οικογένειες Νίκου Σβώλου, Γιώργου Σ. Σβώλου, Γιάννη Καραφέργια, Γιάννη Μπελιά, Θεόδωρου Διονυσόπουλου και Θεόδωρου Πράσσου.

***

Στη μνήμη του σ. Γ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ, 27 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 100 ευρώ.

Τα παιδιά του Αθηνά - Θανάσης

Η γυναίκα του Σούλα Καράγιωργα

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας γιου και αδελφού ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 500 ευρώ μέσω ΚΟ Πανοράματος.

Οι γονείς του Θανάσης και Ειρήνη Βασιλείου

Η αδελφή του Σοφία

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας ανιψιού και ξάδελφου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟ Πανοράματος.

Μαρία Πολίδου και Ιφιγένεια Μαάϊτα

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας ανιψιού και ξάδελφου ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ που χάσαμε τόσο απρόσμενα και μας γέμισε θλίψη, προσφέρουμε, αντί για στεφάνι, 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Καλαμαριάς.

Τάκης και Σοφούλα Καζάκου, Βασιλεία Καζάκου

***

φωτ.

Στις 20 Αυγούστου 2009 συμπληρώνονται 21 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΑΝ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιστρατήγου ε.α. και δικηγόρου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση της Μέσης Ανατολής.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη πρόσφερε 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Ο Κώστας Κερεκλίδης προσφέρει στη μνήμη του ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Κεντρικού Κιλκίς. Ο σ. Ηλίας έμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το θάνατό του.

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ
***

φωτ.

Στις 27 του Απρίλη 2009 έφυγε από κοντά μας η ΜΕΛΑΝΑ ΣΑΧΠΑΖΙΔΟΥ, μαχήτρια του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Κορομηλιά του Ν. Κιλκίς, το 1933, από φτωχούς και τίμιους γονείς. Μόλις δεκατεσσάρων (14) ετών εντάχθηκε στις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Ηταν άξια θαυμασμού για την τόλμη και την αντοχή της. Δε λύγισε στις κακουχίες και δυσκολίες του εμφυλίου πολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής της πάλεψε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της και η αδερφή της Σάϊα Γαβριήλ προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κορομηλιάς, 50 ευρώ.

***

Φωτ.

Σήμερα, 17 Μάη, συμπληρώνονται 16 χρόνια που έφυγε ο σύντροφός μου αγωνιστής από τα νεανικά του χρόνια έως την ημέρα που έφυγε, ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 330 ευρώ, μέσω ΚΟ Ροτόντας, στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, στην ΚΝΕ 30 ευρώ και στο Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ 20 ευρώ.

Χιονήα Κουρτίδου

***

φωτ.

Αλησμόνητε ΝΤΙΝΟ. Αντί για λουλούδια για την ονομαστική σου γιορτή στον τάφο σου, προσφέρουμε 50 ευρώ στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ροδολίβους.

Οι γονείς σου: Αλκηστη και Ιάκωβος Βαλουκτσής

***

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο Περιβόλι Δομοκού το 1921. Αντάρτης του ΕΛΑΣ, πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ στα Κερδύλλια Σερρών. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, από το φθινόπωρο του 1949 έως το 1982 που επέστρεψε στην πατρίδα. Συνέχισε τους αγώνες του, ως μέλος της ΚΟ Παύλου Μελά Πολίχνης.

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης.

Η γυναίκα του Δέσποινα, τα παιδιά του Βασιλική, Κώστας, Αλίτσια.

Τα εγγόνια του Γιάννης και Δέσποινα

***

Φωτ.

ΠΙΛΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. Αξιος γιος φτωχής αγροτικής - προσφυγικής οικογένειας απ' τη Βρύση Διδυμότειχου. Αξιο παλικάρι του ελληνικού λαού πολέμησε τόσο τους Γερμανο-Ιταλο-Βούλγαρους καταχτητές ως ανταρτοΕΠΟΝίτης με τον ΕΛΑΣ, όσο και το μοναρχοφασιστικό μεταδεκεμβριανό κράτος και τους πάτρωνές τους, μέσα απ' τις γραμμές του ΔΣΕ για τη ζωή και την τιμή. Τα φαράγγια, τα ρουμάνια και τα πεδία των μαχών θα έχουν να λένε για την ηρωική του διαδρομή, ώσπου η τρομερή πολεμική μηχανή των Αγγλοαμερικάνων ανάγκασε τους μαχητές του τρίχρονου τιτάνιου αγώνα του ΔΣΕ σε υποχώρηση. Ετσι, τραυματισμένος στην κοιλιά, κατέφυγε με το βαθμό του ομαδάρχη στις τότε φιλόξενες Λαϊκές Δημοκρατίες, για να επαναπατριστεί το 1981 και να συνεχίσει απερίσπαστος, ως μέλος του Παραρτήματος Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, τον αγώνα για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, δουλειά, υγεία και ως καλός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Θεοδοσία και τα παιδιά του Σωτήρης και Δημήτρης προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός, και για τον αγώνα των ευρωεκλογών.

***

φωτ.

ΝΙΚΟΛΑΊΔΟΥ ΖΗΝΟΒΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΊΔΟΥ ΖΗΝΟΒΙΑ
Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ προσφέρω 100 ευρώ στο τιμημένο μας ΚΚΕ. Με τον υπέροχο συναγωνιστή και άνθρωπο Χαρατσίδη συγκατοικήσαμε στην ίδια σκηνή επί ένα χρόνο στην αυστηρή απομόνωση της Μακρονήσου. Ηταν ο μεγάλος δάσκαλός μου. Στις λίγες ώρες ανάμεσα στα βασανιστήρια μου έμαθε πολλά, ιδιαίτερα τα νομικά για τα δικαιώματα της αγροτιάς, που με βοήθησε πολύ στους κατοπινούς αγροτικούς αγώνες.

Γιώργος Σοφιανίδης, από το Μεταλλικό Κιλκίς

***

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΖΗΝΟΒΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (Κωνσταντίνου) από το Σταυροχώρι Κιλκίς, που στάθηκαν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Επίσης, στη μνήμη του παππού μας ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ που τον δολοφόνησαν οι ΜΑΥδες το 1948 και της γιαγιάς μας ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ και για τη στέγαση του Αρχείου του Κόμματος 250 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μ. Βρύσης - Σταυροχωρίου.

Σοφία Ορφανίδου - Δέσποινα Δούμπα - Νίκη Καραντάση και τα εγγόνια τους.

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια, από το 1994, που έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός και αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ από τους Ανάργυρους Φλώρινας. Η ζωή και η δράση του ήταν πάντα συνδεμένη με τα οράματα και τους αγώνες στην ΟΚΝΕ. Το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Με την υποχώρηση το 1949 του ΔΣΕ αναγκάστηκε να εκπατρισθεί ως πολιτικός πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ενωση στην Τασκένδη. Παρά την κλονισμένη υγεία του συνέχιζε να προσφέρει στο Κόμμα, στην Εθνική Αντίσταση και το Σύλλογο των Πολιτικών Προσφύγων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος Περπερίδου Παρθένα

Τα τέκνα του: Ασπασία, Κάτια και Γιάννης

ΝΙΚΟΛΑΊΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Κωνσταντίνου
ΝΙΚΟΛΑΊΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Κωνσταντίνου
***

Στη μνήμη της αδελφής μου ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ ΜΠΕΛΑΗ, από το Πολύφυτο Κοζάνης, μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948 στο Γράμμο και του κουνιάδου μου ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ, από τη Μαυροπηγή Κοζάνης, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1949 στο Γράμμο, προσφέρω 90 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

Δημήτρης Μπελαής, μαχητής του ΔΣΕ

***

φωτ.

Αύριο, Δευτέρα 18 Μάη 2009, συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε στις 18 Μάη 1999. Γεννήθηκε στα Παλαιά Ρούματα το 1915. Μέλος πολυμελούς οικογένειας, ανέλαβε από νωρίς τις ευθύνες της, μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του. Στρατιώτης στα αλβανικά σύνορα το 1940, επιστρέφει στο χωριό του μετά την κατάρρευση του μετώπου. Από νωρίς παίρνει μέρος, μαζί με τα αδέρφια του και πολλούς συγχωριανούς του, στην οργάνωση του ΕΑΜ, του οποίου εκλέγεται γραμματέας της ΤΟ και αργότερα γραμματέας της τοπικής Οργάνωσης του ΚΚΕ. Πρωτοστάτησε στη μάχη Ανάβου ενάντια στους Γερμανούς και στον αφοπλισμό του προδοτικού Τάγματος Παπαγιαννάκη στα Παλαιά Ρούματα. Στη διάρκεια του Εμφυλίου, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, μαζί με άλλους αγωνιστές και με τα αδέρφια του. Στις 27 Απρίλη 1947 δολοφονείται από ΜΑΥδες στον Ταυρωνίτη, σε ηλικία 21 χρόνων, ο αδελφός του Γιώργης. Με τη λήξη του Εμφυλίου ασχολείται ενεργά με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του χωριού του. Διατελεί μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και για πολλά χρόνια πρόεδρός του. Το 1965 απολύεται από τη θέση του, λόγω κοινωνικών φρονημάτων, από τη βασιλική κυβέρνηση των αποστατών. Μετά την πτώση της χούντας επανέρχεται για αρκετά χρόνια στο ΔΣ του Συνεταιρισμού. Ασχολείται και με τα πολιτιστικά θέματα του τόπου και το 1945 πρωτοστατεί στην ίδρυση και λειτουργία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων. Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και οπαδός του ΚΚΕ.

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ολοι όσοι τον στερηθήκαμε, θα βρεθούμε σήμερα στην τελευταία του κατοικία και ως είθισται θα τελέσουμε τρισάγιο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στην ΚΟΒ Παλαιών Ρουμάτων του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Αλεξάνδρα χα Στυλ. Παπαδεράκη

Ευτύχης Στυλ. Παπαδεράκης

***

φΩΤ.

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΗ, από το Σπήλι Ρεθύμνου, ο γιος του Μπάμπης προσφέρει, μέσω της ΝΕ Ρεθύμνου τουΚΚΕ, 100 ευρώ. Ο Νίκος Λουλούδης γεννήθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου το 1922. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1939. Κατά τη μάχη της Κρήτης, πρόσφερε πολλές υπηρεσίες στους τραυματίες Ελληνες και συμμάχους στο πρόχειρο Νοσοκομείο που δημιουργήθηκε στο Σπήλι μετά το βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Μετά την κατάληψη της Κρήτης, αποτέλεσε με τον Θ. Μακρογιαννάκη τον πρώτο αντιστασιακό πυρήνα του ΕΑΜ. Στη συνέχεια, ανέλαβε Γραμματέας του της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο Σπήλι και αργότερα μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής. Μετά την ιστορική μάχη των Ποταμών, ως υπεύθυνος της ΕΤΑ, πρόσφερε τις υπηρεσίες του εφοδιάζοντας το λημέρι του ΕΛΑΣ στον Αγ. Γεώργιο με κάθε είδους τρόφιμα και εφόδια.

Για την πολύπλευρη πατριωτική του δράση, μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου μέχρι το 1950. Εκεί έζησε όλη τη φρίκη του. Η μοναρχοφασιστική δικτατορία του 1967 δεν παρέλειψε να συλλάβει τον αγωνιστή δημοκράτη και να τον κλείσει στο στρατόπεδο του Αγ. Παύλου Χανίων.

Πιστός και αμετακίνητος στις αρχές του έως την τελευταία του πνοή, ως ενεργό μέλος του ΚΚΕ, της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΚΑΜ, έζησε αγωνιζόμενος για «το δίκιο και τη λευτεριά» τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο χωριό του, Σπήλι Ρεθύμνου.


ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

Νίκος Αντωνάκος
Νίκος Αντωνάκος

ΒΑΛΟΥΚΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΛΟΥΚΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μελάνα Σαχπαζίδου
Μελάνα Σαχπαζίδου

Γρηγόρης Πετράκος
Γρηγόρης Πετράκος

Σταύρος Πιλτικάκης
Σταύρος Πιλτικάκης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ