Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Πανσπουδαστική δύναμη αντίστασης και αντεπίθεσης

Νέες ευθύνες, νέα δύναμη κι ορμή για συνέχιση και ένταση της σκληρής μάχης που δίνουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής ΚΣ υπαγορεύει το εκλογικό αποτέλεσμα των προχτεσινών φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών.

Περίπου 18.000 φοιτητές και σπουδαστές έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο (16.711 στις σχολές που μέχρι χτες το βράδυ είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ενώ αναμένονταν ακόμα μεγάλες σχολές του Λεκανοπεδίου, όπως Πάντειος, ΑΣΟΕΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νομική). Σε δεκάδες συλλόγους βγήκε πρώτη και δεύτερη δύναμη. Με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, η ΠΚΣ συγκεντρώνει ποσοστό 15,48% στα πανεπιστήμια και 14,71% στα ΤΕΙ κάνοντας φανερό ότι - τόσο λόγω του ποσοστού της όσο φυσικά και λόγω των θέσεων και της δράσης της - είναι η δύναμη εκείνη που στέκεται απέναντι στο δικομματισμό και τον αρνητικό συσχετισμό που διατηρεί στις σχολές. Είναι όπως λέει και το σύνθημά της, η δύναμη της αντεπίθεσης, της οργάνωσης, της ανατροπής. Και με αυτή την έννοια, το εκλογικό αποτέλεσμα μεταφράζεται σε νέες ευθύνες και δυνατότητες για τις δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ, στην πάλη τους για την αλλαγή των συσχετισμών, στη μάχη τους για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, μέσα από έναν αγωνιστικό πόλο αντίστασης που θα απλώνεται και θα πατάει γερά σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Διάφορα τερτίπια του δικομματισμού


Eurokinissi

Ενα από τα χαρακτηριστικά των φετινών εκλογών είναι η πτώση της συμμετοχής κατά 15.000 περίπου φοιτητές και σπουδαστές, που επιφέρει μείωση ψήφων σε όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις και πολύ ελαφριές, τελικά, αυξομοιώσεις των ποσοστών τους. Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι όποτε τα τελευταία χρόνια οι εκλογές έγιναν Μάη μήνα (αρχές καλοκαιριού και λίγο πριν την εξεταστική) τα αποτελέσματα εμφάνιζαν την ίδια εικόνα. Από αυτή τη σκοπιά είναι άκρως υποκριτικό από την πλευρά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να «κλαίγονται» εκ των υστέρων για τη μειωμένη συμμετοχή και να την αποδίδουν στο «Μάη», τη στιγμή που αυτές οι δυο παρατάξεις ήταν που επέβαλαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, σε αντίθεση με την ΠΚΣ που είχε προτείνει και πάλεψε να γίνουν την 1η Απρίλη.

Επίσης, ήταν φανερή η σκοπιμότητά τους να μεταφέρουν τις εκλογές αυτή την περίοδο, προκειμένου αυτές να γίνουν σε κλίμα δικομματικής πόλωσης ενόψει ευρωεκλογών. Και ενώ επιδίωκαν προεκλογικά να εμφανίζουν τις φοιτητικές εκλογές ως «πρόκριμα» των ευρωεκλογών, μετά το αποτέλεσμα που δείχνει απλά διατήρηση των ποσοστών της ΔΑΠ και - χαμηλότερη από τις προσδοκίες της - άνοδο των ποσοστών της ΠΑΣΠ, οι δυνάμεις αυτές ξεφουσκώνουν το μπαλόνι του «προκρίματος» και φουσκώνουν αυτό της «αποχής», του «όλοι ίδιοι είναι», κτλ. Χαρακτηριστικά γι' αυτό είναι τα χτεσινά δημοσιεύματα όλων των συγκροτημάτων του Τύπου. Οι εφημερίδες που εκφράζουν το χώρο της ΝΔ είδαν στο αποτέλεσμα «νίκη της ΔΑΠ και της αποχής» και οι εφημερίδες του χώρου του ΠΑΣΟΚ είδαν «πτώση της ΔΑΠ και άνοδο της αποχής»! Το ΠΑΣΟΚ, δε, στα χτεσινά δελτία του προς τα μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για «θεαματική άνοδο της ΠΑΣΠ» αλλά (σκόπιμα ή λόγω αδυναμίας να τα συγκεντρώσει;) δεν έδωσε τα εκλογικά αποτελέσματα από τα οποία προκύπτει αυτή η άνοδος.

Αναμφισβήτητη η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της ΠΚΣ


Motion Team

Για άλλη μια χρονιά, επίσης, αναδείχθηκε η αναμφισβήτητη εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που δίνει στη δημοσιότητα η Πανσπουδαστική ΚΣ. Η ιστοσελίδα της «πήρε φωτιά» τις δυο προηγούμενες μέρες από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, γεγονός μάλιστα που προκάλεσε και κάποια τεχνικά προβλήματα. Γνωρίζοντας την αναγνωρισιμότητα που χαίρει αυτή η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της ΠΚΣ, τόσο η ΔΑΠ όσο κα η ΠΑΣΠ από προχτές το βράδυ και τις προηγούμενες μέρες, διέρρεαν ότι τα δικά τους αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που δίνει κάθε χρόνο η ΠΚΣ!

Ωστόσο, χτες, οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ, Αρ.Εν. (ΣΥΡΙΖΑ) και ΕΑΑΚ, ουσιαστικά δεν έδιναν αποτελέσματα (ή έδιναν σε ένα τόσο μικρό αριθμό συλλόγων που οπωσδήποτε δεν ήταν αντιπροσωπευτικά), ενώ η ΔΑΠ δεν απέφυγε τη νόθευση των αποτελεσμάτων (είναι χαρακτηριστικό ότι στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των πανεπιστημίων, αυθαίρετα συμπεριέλαβε ένα αποτέλεσμα από ...σχολή εμπορικού ναυτικού, που καμιά σχέση δεν έχει με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ΑΕΙ και τους συλλόγους που θα εκπροσωπηθούν σε ένα ενδεχόμενο συνέδριο της ΕΦΕΕ). Κι αυτά τα «καμώματα» της ΔΑΠ έρχονται να προστεθούν στα ρουσφέτια και τους εκβιασμούς, αλλά κα στην επιχείρηση νοθείας που έστησε στην εκλογική διαδικασία με αποκορύφωμα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου καμιά άλλη παράταξη δεν αναγνωρίζει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα.


Eurokinissi




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ