Πέμπτη 21 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Εγκαίνια συμβατά με τον αντιδραστικό χαρακτήρα του

Eurokinissi

Αφού κατέστρεψε τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, το περιβάλλον της Ακρόπολης, στερώντας από την πόλη έναν ακόμη ελεύθερο, από τσιμέντο, χώρο και αποκόπηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο όνομα της οικονομικής «αυτοτέλειας», ανοίγοντας το δρόμο της εμπορευματοποίησης για όλα τα μουσεία, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) «σφραγίζει» το χαρακτήρα του ως «συμβόλου» της αστικής αντίληψης για τον πολιτισμό, με τα μαξιμαλιστικά εγκαίνιά του στις 20 Ιούνη.

Το «σενάριο» των εγκαινίων παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ΝΜΑ «να μην αρμέγει από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να είναι αυτόφωτο» οικονομικά. Αυτό σημαίνει, κατά τον καθηγητή και πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου, Δ. Παντερμαλή, «να μην υπάρχει διαχωρισμός εμπορικής και εκπαιδευτικής χρήσης» αφού... «η ζωή είναι σύνθετη»! Αν και ο ίδιος έσπευσε να «ξορκίσει» την «αγορά» - «δεν ξεκινάμε να φέρουμε την αγορά στο μουσείο» - η πραγματικότητα είναι ότι και σε αυτό το μουσείο θα κυριαρχεί το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς των συμβάσεων και η αγοραία εκμετάλλευση τμημάτων του, όπως το εστιατόριο, για το οποίο ειπώθηκε ότι «θα το ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης»! Μάλιστα, το εστιατόριο θα λειτουργεί αρχικά με ...σπουδαστές σχολών τουριστικών επαγγελμάτων ενώ στη συνέχεια θα ξεπουληθεί σε ιδιώτη.

Η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει μόνο για το 2009, εισιτήριο εισόδου 1 ευρώ, το οποίο θα γίνει 5 ευρώ το 2010. Τα εγκαίνια θα κρατήσουν ουσιαστικά... μια βδομάδα και προβλέπεται φιέστα με αρχηγούς κρατών, χορηγούς και άλλες δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ