Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Προσοχή στις αναλύσεις

Για τις παρτίδες όπου η προκήρυξη των αγώνων προβλέπει διακοπή χρειάζεται μεγάλη προσοχή (και από τους δύο αντιπάλους) στο θέμα της ανάλυσης. Δεν πρέπει οι παίκτες να αρκεστούν στις προσπάθειες των αναλυτών, αλλά να έχουν ιδίαν γνώμη και προσπάθεια.

Στην παρτίδα των Στέιν - Μοϊσίεβ ο πρώτος δεν παρατηρεί κατά την ανάλυση, τις κρυφές απειλές που έχει σαν λευκός (βλέπε διάγραμμα).

Το ίδιο λάθος κάνει και ο μεγάλος GM Μιχ. Ταλ κατά την ανάλυση, με αποτέλεσμα τα λευκά να συνεχίζουν με 1. Πδ1(;) ενώ υπήρχε το 1. Πδ7!! που θα ανάγκαζε τον αντίπαλο σε άμεση εγκατάλειψη της παρτίδας.

Πραγματικά, η συνέχεια 1... ΒΧΠ 26. ΙΧζ6+ΑΧΙ 27. ΙΧΑ+ Ρθ8 28. ΙΧΒ, δίνει τη νίκη αμέσως στα λευκά. Αλλά ακόμα και η συνέχεια 25... Πα1+ 26. Αζ1! ΒΧε4 27. ΠΧη7+! ΡΧΠ 28. Αθ6+ Ρζ7 29. ΒΧΒ, κάνει την πλάστιγγα να γύρει πάλι προς την πλευρά των λευκών.

Είναι μεγάλο λάθος να εμπιστευόμαστε στα τυφλά τις αναλύσεις άλλων, χωρίς προηγούμενα να τις έχουμε ελέγξει. Πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα κάνουν την περισσότερη δουλιά, αναλύοντας οι ίδιοι τις επίμαχες θέσεις που θα μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο κατά τη διακοπή, αλλά και αναλύσεις για το άνοιγμα που γίνονται πριν την παρτίδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ