Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μην καρτεράτε να λυγίσουμε

Σε μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες εκδόσεις θα σταθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο», που θα προβληθεί σήμερα στις 12.00, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ στα FM». Βιβλία ιστορικά, λογοτεχνικά, ιδεολογικά, με σύντομες αναφορές στο περιεχόμενό τους, θα τεθούν υπόψη του ακροατή. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου.

Στον μάρτυρα του λαϊκού κινήματος, κομμουνιστή δημοσιογράφο Τάκη Φίτσο, 60 χρόνια μετά την εκτέλεσή του από τον μοναρχοφασισμό, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11-1 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Τάκης (Δημήτρης) Φίτσος γεννήθηκε στην Υπάτη Φθιώτιδας το 1898 και τελείωσε το γυμνάσιο στη Λαμία. Από τα μαθητικά του χρόνια έδειξε την κλίση του και το ταλέντο του στη λογοτεχνία. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής ήταν από τους πρώτους στις φιλολογικές παρέες, ενώ εντάσσεται στο ΚΚΕ. Στα 1922 ανεδείχθη αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νεολαία» της ΟΚΝΕ, ενώ μετά συνέχισε στον «Ριζοσπάστη», όπου λογαριάζεται ως πρωτοπόρος στη δημιουργία του εργατικού ρεπορτάζ. Το Δεκέμβρη του 1924, ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας.

Ο Τάκης Φίτσος, από τους πιο θαρραλέους αγωνιστές του ΚΚΕ, γνώρισε απίστευτες διώξεις, εξορίες και φυλακίσεις. Το 1943, μετά από απίθανες περιπέτειες, φθάνει στη Ρούμελη όπου αναλαμβάνει γραμματέας του ΕΑΜ. Με την ίδρυση της ΠΕΕΑ, δουλεύει στην Αυτοδιοίκηση και με την απελευθέρωση είναι νομάρχης. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ο Τάκης Φίτσος δούλεψε στον «Ριζοσπάστη» έως την ημέρα που ο μοναρχοφασισμός τον έκλεισε, τον Οκτώβρη του 1947. Μετά το κλείσιμο του «Ριζοσπάστη», συνέχισε στον «Ρίζο της Δευτέρας». Ακολούθησε η σύλληψή του και η εξορία του στην Ικαρία, ενώ αργότερα πέρασε από στρατοδικείο στη Χαλκίδα.

«Στη ζωή μου δεν έχω αγαθοεργές πράξεις. Αγωνίστηκα για την υπόθεση του ΚΚΕ. Για το θρίαμβο του κομμουνισμού. Για μια καλύτερη ζωή του λαού μας», είπε μπροστά στους δημίους του ο αξέχαστος σύντροφος πριν πέσει από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος στις 16 Απρίλη 1949.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ