Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τεράστιες καταστροφές από χαλάζι!

Στις τραγικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια καταστροφή χιλιάδων αγροτικών καλλιεργειών - παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο - από το χαλάζι, για τους μικρομεσαίους αγρότες της επαρχίας Αγιάς και άλλων περιοχών του νομού Λάρισας.

Η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής είναι ολοκληρωτική στις περισσότερες περιπτώσεις, κυρίως σε κεράσια, που είναι σε περίοδο συγκομιδής, μήλα που είναι στην πιο κρίσιμη φάση ανάπτυξής τους, καθώς και άλλες καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές καλλιέργειες απέμειναν μόνο τα κλαδιά των δέντρων.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το εισόδημα των παραγωγών της επαρχίας Αγιάς «χτυπήθηκε» από την ακαρπία και το 1/3 της παραγωγής μήλων έμειναν απούλητα ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.

Εκτεταμένες ζημιές από το χαλάζι προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες των επαρχιών Τυρνάβου, Ελασσόνας, κυρίως, στην Τσαριτσάνη και Φαρσάλων. Στην Τσαριτσάνη ζημιές υπήρξαν, επίσης, σε υποδομές, αγροτικούς δρόμους, οικίες, γέφυρες και οδικό δίκτυο.

Σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην Αγιά, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός έδωσε υποσχέσεις που αφορούν στην εφαρμογή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσαν, άμεσα, κλιμάκια του ΚΚΕ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Την Αγιά, επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Ρ. Μαρούδα, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να πάρουν οι αγρότες αποζημιώσεις - ψίχουλα, το ΚΚΕ θέτει το ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών στο 100% της ζημιάς και με κάλυψη από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού». Και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα τίθεται εκ των πραγμάτων το ζήτημα της ριζικής αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της πλήρους κάλυψης του 100% της ζημιάς από οποιοδήποτε ζημιογόνο αίτιο, τόσο από καιρικά φαινόμενα όσο και από εμπορικές - οικονομικές κρίσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους». Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν την ευκαιρία στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που, ανάμεσα σ' όλα τα δεινά, τους καταδικάζει να είναι έρμαια και των καιρικών συνθηκών, καταψηφίζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που συνέχεια και με συνέπεια μάχεται για τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ