Τετάρτη 3 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την επαύριο των ευρωεκλογών η νέα αντιλαϊκή επίθεση

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις μεγάλες αποκλίσεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ΕΕ και κυβέρνηση έχουν ήδη ετοιμάσει το νέο πακέτο αντιδραστικών μέτρων

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε την επαύριο κιόλας των εκλογών να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της νέας επίθεσης σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων.

Την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των οργάνων ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, όπου και πρόκειται να συζητηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από τις χώρες της ευρωζώνης, που εμφανίζουν υψηλά - κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δημοσιονομικά ελλείμματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Η χώρα μας, εξάλλου, είναι μία από τις τέσσερις της ευρωζώνης που έχει τεθεί σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης και έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% έως το τέλος του 2010.

Αυτή βέβαια είναι η τυπική διαδικασία της υπόθεσης. Η ουσιαστική της πλευρά είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη αποφασίσει να προωθήσει νέο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων - όχι μόνο στα δημοσιονομικά - με το διττό στόχο να μεταφέρει κατά πρώτον τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και κατά δεύτερον να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη ημέρα της κρίσης, ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και το κατάλληλο περιβάλλον, για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας από την πλευρά των μονοπωλιακών ομίλων. Εκεί αποβλέπουν και οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και οι επισημάνσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι και οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ενώ διανύουμε προεκλογική περίοδο, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο «ντι μπέϊτ» των επικεφαλής των κομμάτων που έθεσε ανοικτά θέμα επιβολής νέων φοροεισπρακτικών μέτρων (υποτίθεται για τη μείωση του ελλείμματος), ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καθώς και στο σύστημα υγείας. Μας προϊδέασε δηλαδή για το τι θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αλλά και το ΔΝΤ στις επισημάνσεις του «ενθάρρυνε» την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων φοροεισπρακτικών μέτρων μόνιμου μάλιστα χαρακτήρα, αλλά και να ανοίξει εσπευσμένα το Ασφαλιστικό, να προωθήσει νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και να προχωρήσει «θαρραλέα» όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.... Συνδυασμένα, όλα τα κέντρα εξουσίας προετοιμάζουν το έδαφος, ώστε ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί, όσο το δυνατό με μικρότερες αντιδράσεις, τη νέα έφοδο που σχεδιάζει η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της σύστημα. Στόχος είναι η «δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων», με την οποία μας απειλεί η κυβέρνηση, να περάσει όσο το δυνατόν αναίμακτα και ανώδυνα για την άρχουσα τάξη και τα επιτελεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ