Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Ζητούμενο η διατηρησιμότητα της κερδοφορίας

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, μετά την έγκρισή του (χτες) από την κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο (σήμερα)

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2001, ένας προϋπολογισμός που αναμένεται, όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι κυβερνώντες, να είναι προσαρμοσμένος στη «μετά ΟΝΕ εποχή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το θέμα του προϋπολογισμού συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες από την κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, ενώ σήμερα το πρωί, πριν από τη δημοσιοποίησή του, θα συνέλθει και το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να δώσει την τυπική έγκριση.

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί στην ολομέλεια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη, είναι να εξασφαλιστεί η «διατηρησιμότητα» των δεικτών της λεγόμενης «εντός ΟΝΕ εποχής». Με αυτή την πρωταρχική επιδίωξη η κυβέρνηση δε δίστασε να προσαρμόσει τις βασικές παραδοχές και προβλέψεις του, έτσι ώστε να αποδείξει την... «ορθότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και να τη συνεχίσει κατά το δυνατόν απρόσκοπτα στην εποχή της ΟΝΕ. Η τακτική αυτή, στοχοπροσηλωμένη στα «θέσφατα» του Μάαστριχτ, εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας, που αποσκοπεί στον κατευνασμό της δυσαρέσκειας των εργαζομένων και στην εκτόνωση των αναμενόμενων αντιδράσεων.

Ωστόσο, όπως διαφάνηκε μέχρι σήμερα, η κυβερνητική προπαγάνδα θα εστιαστεί σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς (παιδεία, υγεία, ασφάλεια), σε αυτούς δηλαδή τους τομείς, όπου με το ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει η παρέμβαση του λαϊκού κινήματος για τη στήριξη των αναγκών και των προτεραιοτήτων της λαϊκής οικονομίας. Αυτό διαφάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους -μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής- τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής «επικοινωνιακής πολιτικής» ο υπουργός υποστήριξε ότι για την εξυπηρέτηση του «κοινωνικού στόχου» θα διατεθούν κάπου 400 δισ. δραχμές και επανήλθε στα αναμασήματα για τις αυξήσεις - κοροϊδία 5.000 δρχ. στις συντάξεις του ΟΓΑ και την αύξηση του επιδόματος για το ΕΚΑΣ. Ακόμη και αν τα λεγόμενα του υπουργού ισχύσουν χωρίς περικοπές, τότε αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 30%, θα σημάνει αύξηση στις μηνιάτικες αυξήσεις για το 2001 που θα ξεκινούν από το... αστρονομικό ποσόν των 1.569 δρχ. και θα φτάνουν το πολύ σε 6.265 δρχ.

Στο λεγόμενο... κοινωνικό στόχο του προϋπολογισμού των 400 δισ. περιλαμβάνονται ακόμη και οι γνωστές «ελαφρύνσεις» του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός, άφησε το καλύτερο για σήμερα. Πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δοθεί σε δυο δόσεις και θα κυμαίνεται ανάλογα με τις κλιματολογικές (!) συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Το γενικό πλαίσιο αναφοράς κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 5%. Αν και από την αύξηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να καρπωθούν κάτι τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση- έχοντας απόλυτη επίγνωση αυτής της πραγματικότητας- κάνει λόγο για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που θα προέλθει από την αναμενόμενη ανάπτυξη!

Ο αναπτυξιακός στόχος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες, θα υπηρετηθεί με την αύξηση 10% των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπως κατ' ευφημισμόν ονομάζονται τα έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολυεθνικών εταιριών της ΕΕ. Ο Γ. Παπαντωνίου κάτι ψέλλισε και για την «εμπέδωση της οικονομικής σταθερότητας με χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια», δήλωση που γίνεται σε μια συγκυρία έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, που βέβαια αφορά και την Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμη και η αντίληψη των κυβερνώντων για την πορεία των δεικτών (κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της πλουτοκρατίας) προσκρούει στα γεγονότα που για μια ακόμη φορά «αποδείχνονται πολύ ξεροκέφαλα». Ετσι η ραγδαία υποχώρηση του ευρώ έχει ακυρώσει τις παραδοχές του προϋπολογισμού πριν ακόμη την κατάθεσή του στη Βουλή. Προϊδεάζοντας για τη σκληρή πραγματικότητα, που όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια προορίζεται να επωμιστούν οι εργαζόμενοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες από την υποχώρηση του ευρώ και την ανατίμηση του πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ