Παρασκευή 5 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Τέσσερις νεκροί σε δυο μέρες

Ενας 23χρονος μετανάστης και ένας 42χρονος στην Αθήνα τα τελευταία ονόματα στη λίστα, που από το Γενάρη μετράει 40 σκοτωμένους

Την ανάγκη οι εργάτες να «σπάσουν» τον κλοιό της εργοδοτικής τρομοκρατίας και να αντιπαλέψουν όσους υπηρετούν το νόμο του κέρδους που βασιλεύει στους τόπους δουλειάς, αναδεικνύουν δύο ακόμα θανατηφόρα «ατυχήματα» που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, ανεβάζοντας σε τέσσερις τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες.

Την περασμένη Τρίτη, ένα νεαρό παλικάρι από την Αλβανία σκοτώθηκε ενώ δούλευε σε οικοδομικές εργασίες στην Ανθήλη Λαμίας. Ο 23χρονος Βιζάνι Μάρτους έπαθε ηλεκτροπληξία καθώς χειριζόταν μπετονιέρα κατά την επισκευή μιας ισόγειας κατοικίας. Προχτές, Τετάρτη 3 Ιούνη, ο 42χρονος Ανάργυρος Τζανάκος έπεσε στο φωταγωγό από τον 6ο όροφο, στο κτίριο ιδιωτικής κλινικής που ανακατασκευαζόταν, στο κέντρο της Αθήνας. Το «ατύχημα» έγινε στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 104, ενώ ο εργαζόμενος τοποθετούσε κεραία.

Το ίδιο διάστημα τη ζωή τους έχασαν ένας 37χρονος που δούλευε στα έργα της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στη Μεσσηνία και ένας 55χρονος που έπαθε ανακοπή καρδιάς την ώρα που εργαζόταν σε οικία ιδιώτη, στην περιφέρεια της Καρδίτσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ» από τις αρχές του 2009 οι νεκροί εργάτες φτάνουν τους 40!

Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ χειρότερη. Η αληθινή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στους τόπους δουλειάς, τις συνθήκες υγιεινής, το αν και ποια μέτρα ασφαλείας τηρούνται δύσκολα βγαίνει προς τα έξω. Από τη μια μεριά η εργοδοτική τρομοκρατία και από την άλλη η μοιρολατρία και ο φόβος που καλλιεργούν οι κυρίαρχες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, το κουκούλωμα που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές, είναι από τις βασικές αιτίες της συγκάλυψης των εργοδοτικών εγκλημάτων στους τόπους δουλειάς, προκειμένου να συνεχίζεται ανεμπόδιστα το κυνήγι των κερδών, που, όπως βεβαιώνει η εμπειρία των εργαζομένων, είναι βουτηγμένα στο αίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ