Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Χαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Ο Λετονός κομμουνιστής αγωνιστής
Ο Λετονός κομμουνιστής αγωνιστής
Χαιρετιστήριο μήνυμα για την εκλογή του, απέστειλε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, στον Αλφρεντ Ρούμπιξ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, που εκλέγεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Να σημειωθεί ότι ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην Γραμματέας του ΚΚ Λετονίας, φυλακίστηκε την περίοδο 1991 - 1997 για τις πολιτικές πεποιθήσεις του, από τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία κατά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στη Λετονία. Ακόμη και σήμερα του απαγορεύεται, (όπως και σε χιλιάδες άλλα μέλη και στελέχη του ΚΚ Λετονίας), να είναι υποψήφιος στις τοπικές και βουλευτικές εκλογές.

Μετά από αγώνες, έγινε κατορθωτή η εξαίρεση αυτής της απαγόρευσης μόνο για τις ευρωεκλογές, στις οποίες το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας κατέβηκε με μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με την επωνυμία «Κέντρο Ομόνοιας», έχοντας επικεφαλής τον Α. Ρούμπιξ και απέσπασε το 19,5% των ψήφων.

Ετσι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, που ήταν το μόνο κόμμα της Λετονίας που είχε ταχθεί κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, αποκτά για πρώτη φορά εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΣΚΛ είχε υπογράψει, μαζί με το ΚΚΕ, την Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων για τις ευρωεκλογές .

Η Αλέκα Παπαρήγα στο μήνυμά της προς τον Α. Ρούμπιξ σημειώνει:

«Σύντροφε Αλφρεντ Ρούμπιξ, σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας, που αποτελεί μια βροντερή απάντηση του λαού της Λετονίας στις αντιδημοκρατικές, αντικομμουνιστικές νομοθεσίες και μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα σας, καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.

Η εκλογή σας αποτελεί ακόμη απάντηση στη συκοφαντική εκστρατεία κατά του σοσιαλισμού και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας και αμαύρωσης του ρόλου της Σοβιετικής Ενωσης στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων του 18% του πληθυσμού (περίπου 380 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων) της Λετονίας.

Εκτός αυτού, το αποτέλεσμα είναι μια δικαίωση για το ΣΚΛ, που έγκαιρα πληροφόρησε το λαό της Λετονίας, για τα χειρότερα που έρχονται με την ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας σας.

Εκφράζουμε τη σιγουριά μας πως η εκλογή σας θα βοηθήσει στο συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της ΕΕ για την απόκρουση των αντιλαϊκών επιλογών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, θα συμβάλει στη Λαϊκή Αντεπίθεση των λαών της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ