Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά στον «902 TV»

Αφιερωμένη στον κορυφαίο δημιουργό της μουσικής μας λαϊκής παράδοσης Τάσο Χαλκιά είναι απόψε η εκπομπή του «902 TV» «...δεν άνθισαν ματαίως», που θα μεταδοθεί στις 23.00. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Αδαμίδου.

Με το κλαρίνο του έδωσε τους «ήχους» των ανθρώπων που δουλεύουν, αγωνίζονται και ονειρεύονται. Μουσικός με ξεχωριστό ταλέντο έπιασε με ευαισθησία τους παλμούς του λαού μας, τους καημούς του και τους πόθους του. Γεννήθηκε το 1914 στη Γρατσοπούλα της Ηπείρου και ήταν παιδί της γνωστής ηπειρώτικης οικογένειας των Χαλκιάδων. Από εκεί είχε και τα πρώτα μουσικά ακούσματα.

Νεαρός ακόμα πηγαίνει με άλλους μουσικούς και λαϊκούς οργανοπαίχτες σε πανηγύρια. Το 1930 με τους αδελφούς του Φώτη και Μήτσο θα δημιουργήσει το συγκρότημα «Τα μαύρα πουλιά». Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και ενώ υπηρετεί στο στρατό, η ζωή του θα ανατραπεί μέσα από μια τραγωδία. Το χωριό του βομβαρδίζεται και σκοτώνονται η γυναίκα του και δυο του παιδιά. Λίγο αργότερα θα αγωνιστεί μαζί με τον ΕΛΑΣ.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις τους έγιναν το 1951. Από εκεί και πέρα θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια. Θα πάει και στην Αμερική. Ολο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει οι ηχογραφήσεις. Στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 1966 και θα δημιουργήσει τη δική του εταιρεία, τη «Σπέσιαλ Μιούζικ». Εγραψε πολλά τραγούδια. Από τα πιο γνωστά είναι το «Δεν μπορώ μανούλα δεν μπορώ», «Βορειοηπειρώτικο μοιρολόι», «Ηπειρώτικος γάμος», κ.ά. Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Λεοντή, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, με το Θέατρο Τέχνης και το ΚΘΒΕ, ενώ συμμετείχε και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Πέθανε το 1992. Φιλοξενούμενος στη σημερινή εκπομπή είναι ο γιος του Λάκης Χαλκιάς, που θα δώσει τη δική του «εικόνα» για τον πατέρα του.

Στις 18.00 θα μεταδοθεί η εκπομπή «Γεύσεις παράδοσης», που επιμελείται και παρουσιάζει η Ευδοκία Πατσιλινάκου και σκηνοθετεί η Βρισηίς Δανάλη. Φιλοξενούμενη στη σημερινή εκπομπή είναι η Αγγελική Κωβαίου - Ψακή, η οποία μας παρουσιάζει συνταγές και έθιμα από την Αμοργό. Γευτείτε μαζί μας αμοργιανά τυροπιτάκια, ντολμαδάκια με πλιγούρι, φάβα και άλλες «γεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ