Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Νέα κρούσματα στο προσκήνιο;

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να 'ναι σύμπτωση» έχει αποφανθεί η λαϊκή θυμοσοφία. Εξαίρεση θέλουν κάποιοι να υπάρχει - και προσπαθούν να μας πείσουν γι' αυτό - στα φαινόμενα ντόπινγκ. Η... αλυσίδα των αλλεπάλληλων συμπτώσεων λοιπόν μεγαλώνει. Υστερα από τη σύμπτωση με την ίδια ουσία, στην πλειοψηφία των αθλητών της εθνικής άρσης βαρών και μετά σε άλλα αθλήματα, οι «συμπτώσεις» ...ξαναχτυπούν.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» το προσεχές διάστημα θα επισημοποιηθούν και νέα θετικά κρούσματα στη διεγερτική (με έντονη λιποδιαλυτική δράση) ουσία «4-methyl-2 hexanamine». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τέσσερις αθλητές (τρεις γυναίκες και έναν άνδρα) της άρσης βαρών, πέραν του Τριανταφύλλου που έχει ήδη τιμωρηθεί.

Βάσει πληροφοριών του «Ρ» τα θετικά δείγματα είναι (προς το παρόν) 10. Και εκτός της άρσης βαρών αφορούν το στίβο και την ποδηλασία. Ενώ, να θυμίσουμε πως, υπάρχει και αυτό του ποδοσφαιριστή (στον Παναθηναϊκό) Βαβζίνιακ. Διαρροές (από εμπλεκόμενους) και δημοσιεύματα επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση κάνοντας λόγο για σκεύασμα (με στόχο το αδυνάτισμα) και όχι φάρμακο.

Επίσης άγνοια των αθλητών λόγω μη αναγραφής της ουσίας στο φακελάκι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τους είχαν πει ότι δεν περιέχει κάτι απαγορευμένο». Να λοιπόν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τους αρμόδιους (π.χ. για τον ανακριτή) που θα πρέπει να ασχοληθούν. Ποιος ή ποιοι είπαν τι και γιατί στους αθλητές.

«Παροικούντες την Ιερουσαλήμ» διαψεύδουν ισχυρισμούς ότι τα σκευάσματα έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και με χιούμορ αποδίδουν τη νέα σύμπτωση... «σε ομαδική προσπάθεια να ετοιμαστεί το κορμί για την παραλία». Επισημαίνουν ακόμα ότι η αναφορά - «καμπανάκι» για τη συγκεκριμένη ουσία πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» στις 8 Μάη 2006.

Στη πράξη πρωτοεμφανίστηκε τρία χρόνια αργότερα (φέτος δηλαδή) με τα 2 δείγματα στην άρση βαρών. Οσο για το αν κάποιος μπορούσε, αν ήθελε, να ξέρει ή όχι, αρμόδιοι παραπέμπουν στην κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ αρ. φύλλου 2671, 31/12/08) για τον «Καθορισμό απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπινγκ, κατά την έννοια των άρθρων 128Β και 128Γ του ν. 2725/1999». Στο κεφάλαιο Β αναφέρονται συγκεκριμένα διεγερτικά αλλά «και άλλες ουσίες με παρόμοια χημική δομή ή παρόμοια/ες φαρμακολογική/ές ή βιολογική/ές δράση/εις»...

Να τονίσουμε βέβαια ότι το πειθαρχικό - ποινικό μέρος της υπόθεσης είναι το ένα κομμάτι. Το κυρίαρχο είναι η ιδεολογία της ντόπας που ταυτίζεται με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και την απαξίωση κάθε αξίας και ηθικής. Η ουσιαστικά επιβολή της (παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις) από το σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ