Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 29 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη αδελφή μας και θεία ΜΕΤΑΞΙΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε 150.000 δρχ. στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος ως το τέλος της ζωής της.

Οι αδελφές και τα ανίψια της

* * *

Φωτ.

Την Κυριακή, 5 Νοέμβρη, στις 12.15 μ.μ., θα γίνει στο Α` Νεκροταφείο Αθήνας το μνημόσυνο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΒΑΝΤΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919. Ηταν πτυχιούχος της Ανώτατης Εμπορικής Σχολής και απόστρατος επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΛΑΣ σπουδαστών και του Λόχου «Λόρδος Μπάιρον». Πολέμησε στη μάχη της Αθήνας ενάντια στα αγγλικά στρατεύματα και την Ταξιαρχία του Ρίμινι, που ήρθαν να πνίξουν το ΕΑΜικό κίνημα. Συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και, μαζί με 20.000 αγωνιστές, στέλνεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ΕΛ ΝΤΑΜΠΑ στη Βόρεια Αφρική.

Απελευθερώνεται μετά τη Βάρκιζα και συνεχίζει την κομματική δράση του. Με τη σκηνοθετημένη κατηγορία για συμμετοχή στο «σαμποτάζ Ελευσίνας», συλλαμβάνεται, δικάζεται από Στρατοδικείο σε ισόβια και υποβιβάζεται στην τάξη του σμηνίτη. Αρνήθηκε να κάνει δήλωση αποκήρυξης των κομμουνιστικών φρονημάτων του, παρά τις πιέσεις και τα φρικτά βασανιστήρια.

Ρίχτηκε στις φυλακές και μετά από 10 χρόνια και 8 μήνες αποφυλακίζεται με το νόμο «περί μέτρων ειρηνεύσεως». Συνεχίζει τους αγώνες του σε όλη την κατοπινή περίοδο.

Σε όλες τις δυσκολίες και σκληρές δοκιμασίες που πέρασε το Κόμμα, στάθηκε πάντα στο πλευρό του. Για τους αγώνες του και την προσφορά του στην κομματική ζωή και δράση, η ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου, στην οποία ανήκε τελευταία, του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Ανέπτυξε δράση στο Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ και ιδιαίτερα στον Αντιστασιακό Σύνδεσμο Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, του οποίου ήταν γενικός γραμματέας.

Ως χαρακτήρας ήταν σεμνός, ευγενικός, αταλάντευτος στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις, αγαπητός σε όσους τον γνώρισαν.

Ως οικογενειάρχης ήταν στοργικός σύζυγος και πατέρας.

Στη μνήμη του αγωνιστή Γιάννη Λεβαντή, οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου προσφέρουν στο Κόμμα, μέσω της Β/Α Αχτίδας, 100.000 δρχ. και 500.000 δρχ. που είχε καταθέσει ο ίδιος, με την παράκληση να δοθούν στο ΚΚΕ μετά το θάνατό του.

* * *

Φωτ. 2

Σήμερα, 2 Νοέμβρη, κλείνει ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η μεγάλη αδερφή μας ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΤΣΙΜΠΡΙΚΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του αδερφού μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΜΠΡΙΚΙΔΗ, προσφέρουμε 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Μαρία Τούντα, Θάλεια Βογιατζή, Κυριάκος και Σπύρος Τσιμπρικίδης, Σοφία Χαρτοφύλακα, Καίτη Μπολοβίνου και Φωτεινή Παρχαρίδου

* * *

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής Σπύρος Κατωπόδης (Μέρμηγκας) από τα Αλατρα Λευκάδας, ο οποίος κατοικεί στην Πρέβεζα, πρόσφερε 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στη μνήμη των αγωνιστών που τους έριξαν στην τρύπα της Λευκάδας.

* * *

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ, που έφυγε για πάντα από τη ζωή στις 5 Αυγούστου 2000, ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1943 ως το θάνατό του και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά τη Βάρκιζα, το Μάρτη του 1945, πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από Κακουργοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1964. Με τη χούντα πιάστηκε και πάλι και κρατήθηκε για 3 χρόνια στα Γιούρα και το Λακκί της Λέρου.

Από τη μεταπολίτευση, συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ, ως το θάνατό του.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού, 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Μαρίκα Τζεβελέκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΚΟΥΒΑΡΑ, από τον Ορχομενό Βοιωτίας, προσφέρουμε 40.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Αλεξάνδρα Κουβαρά

Τα παιδιά Γιώργος και Δώρα

Η εγγονή του Νίκη

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, η Λαμπρινή Καλπενίδου προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ «Αγίου Νικολάου» Αχαρνών, 15.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.

* * *

Φωτ.

Ο συνάδελφός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, οικοδόμος, μέλος του ΚΚΕ από τη Σάμο, που πέθανε στις 27 Ιούλη 1999, συμμετείχε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και αναδείχτηκε σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων. Αγωνίστηκε και από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Ηταν ένας συνεπής αγωνιστής.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, ο σύντροφός του Θ. Πετρίδης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 15.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής μου, πατέρας και παππούς ΤΑΣΟΣ ΔΟΜΑΛΗΣ, αντιστασιακός.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο.

Η γυναίκα του Αικατερίνη Δόμαλη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ