Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ
Προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας με ημερομηνία λήξης

Τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας των δήμων, με τους ίδιους απαράδεκτους όρους λειτουργίας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Θ. Νάκος, υπογραμμίζεται ότι τα προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» θα χρηματοδοτούνται πλέον από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέχρι τη λήξη αυτού, δηλαδή μέχρι το 2013. Συνεχίζεται έτσι η λογική της παροχής κοινωνικής πολιτικής μέσα από προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης - όπως ημερομηνία λήξης έχουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά - χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Τα παραπάνω προγράμματα, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, υποκαθίστανται από τα προγράμματα «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας» και «Στήριξη ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» του ΕΣΠΑ και όπως φαίνεται θα εξακολουθούν να υλοποιούνται από δημοτικές επιχειρήσεις. Ενόψει της εκκαθάρισης, λύσης ή προσαρμογής των δημοτικών επιχειρήσεων, στα τέλη του 2009, που προβλέπει ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, οι δήμοι καλούνται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων από κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το προσωπικό που απασχολείται σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ που υλοποιούν τέτοια προγράμματα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, συνεχίζεται δηλαδή η ομηρία, αφού πολλοί εργάζονται με συμβάσεις έργου, σε ένα αβέβαιο μέλλον, με δεδομένο ότι μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καμία μέριμνα δεν υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η χρηματοδότηση του οποίου έληξε στις 30 Απρίλη 2009, σημειώνεται ότι οι φορείς που το υλοποιούσαν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και το προσωπικό να συνάψει νέες συμβάσεις έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ