Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις για θέματα Πολιτισμού (λ.χ. Νέο Μουσείο Ακρόπολης), με το νομοσχέδιο περί «Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013», εξέφρασαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Εύα Μελά και Κώστας Καζάκος. Παράλληλα, κατήγγειλαν τον υποκριτικό χαρακτήρα των πολιτιστικών «χορηγιών». Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίνουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Για το Μουσείο Ακρόπολης, η Εύα Μελά επισήμανε πως με το νομοθέτημα «η κυβέρνηση ζητά από τη Βουλή να νομιμοποιήσει, εκ των υστέρων, τις πολεοδομικές παραβάσεις που έγιναν». Σχολιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες, τόνισε ότι «όταν αποσχίστηκε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το ΚΚΕ πρόβλεψε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στις τροπολογίες που φέρατε σήμερα, είναι και αυτές για τη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης κάποιων λειτουργιών του Μουσείου» και πρόσθεσε ότι «τα έσοδα του Μουσείου θα στερούν συνολικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μικρότερα μουσεία από χρήματα που μέχρι στιγμής διατίθενται συνολικά για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς». Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του ν/σ, με τις οποίες η κυβέρνηση ζητά «λευκή επιταγή» της Βουλής, ώστε ο υπουργός Πολιτισμού με ΠΔ να ρυθμίσει τις προϋποθέσεις και την αναγνώριση των τίτλων των - αδιαβάθμητων σήμερα - μουσικών σπουδών, η βουλευτής υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι η μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας, όπως και η θεατρική, και συνολικά η καλλιτεχνική Παιδεία, πρέπει να διαπερνά όλη τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης, μέσα στο σύστημα της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας». Τέλος, σχολιάζοντας τροπολογία τεχνικών ρυθμίσεων για θέματα «χορηγιών», η Ε. Μελά σημείωσε ότι «στο όνομα της "χορηγίας" έχουν διαπραχθεί τεράστια εγκλήματα σε βάρος του πολιτισμού».

Στο θέμα των «χορηγιών» αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, τονίζοντας: «Οπου εισχωρεί ο έμπορος και το κέρδος, αποδρά ο πολιτισμός, όπως έχει αποδράσει από την Παιδεία, από την Υγεία, από την εργασία. Μέσα σε αυτήν τη φιλοσοφία, εντάσσεται και το ζήτημα των χορηγιών. Αφού πρώτα έχει λεηλατηθεί ο εθνικός πλούτος, ένα μικρό μέρος των κλεμμένων χρημάτων επιστρέφει με τη μορφή κάθε είδους "χορηγιών". Η "χορηγία" είναι μια δραστηριότητα περιβλημένη το μανδύα της χριστιανικής φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης. Αλλά, για να έχουμε κάποιους, πολύ λίγους, "ελεήμονες χορηγούς", πρέπει να συντηρούμε τεράστια πλήθη ελεούμενων πολιτών. Σ' αυτό το σύστημα του απάνθρωπου καπιταλισμού που βιώνουμε, ένας μεγάλος εγκληματίας μπορεί, πολύ εύκολα, να φορέσει την "τήβεννο" του μεγάλου "ευεργέτη"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ