Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Νέοι κρίκοι στην... αλυσίδα

Δύο νέοι κρίκοι προστέθηκαν στη μακρά αλυσίδα του ντοπαρίσματος και στη χώρα μας. Και πάλι από την άρση βαρών. Οι Νίκος Κουρτίδης, Κωνσταντίνα Λάπου (αμφότεροι κέρδισαν μετάλλια στην Πεσκάρα) βρέθηκαν θετικοί - η αθλήτρια σε δύο ελέγχους - σε απαγορευμένη ουσία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί. Σύμφωνα όμως με όσα έχουν κυκλοφορήσει, πρόκειται για την ίδια ουσία... Αμφότεροι υποβλήθηκαν σε έλεγχο την 1η Ιουνίου, ενώ η αθλήτρια είχε υποβληθεί και στις 15 Μαΐου.

Η ομοσπονδία αναγνώρισε τα κρούσματα αλλά - διά του προέδρου της, Πύρρου Δήμα - δηλώνει μόνη και αβοήθητη στη προσπάθεια (θεωρητική και πρακτική) ενάντια στο ντοπάρισμα. Και έθεσε μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα - ζητήματα. Π.χ. πολύ μεγάλη καθυστέρηση, από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ, στην έκδοση αποτελεσμάτων, ενώ επιπλέον (ξανα)θέτει ζήτημα αξιοπιστίας του εργαστηρίου. Επίσης, κατηγορεί την ΕΟΕ που όταν ζητήθηκε η συνδρομή της δήλωσε αναρμόδια αλλά και την πολιτεία, αφού «δεν παρενέβη άμεσα για να δώσει λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που είχαν σχέση με την καταπολέμηση του ντόπινγκ και για τα οποία ήταν ενήμερη».

Ευθύνες στο ΟΑΚΑ επιρρίπτει και το ΕΣΚΑΝ. Σε σχετική του ανακοίνωση, για τα επίμαχα δείγματα, αναφέρει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο για τα Εργαστήρια του WADA, το Εργαστήριο είναι υποχρεωμένο να εκδώσει το αποτέλεσμα εντός 10 εργασίμων ημερών. Αυτό το χρονικό περιθώριο δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αναλύσεις δειγμάτων αθλητών οι οποίοι μετέβησαν στους Μεσογειακούς Αγώνες. Τα αποτελέσματα παραλήφθηκαν στις 30-6-09 το βράδυ, παρά τις σχετικές πιέσεις και την υποχρέωση του Εργαστηρίου προς έγκαιρη αποστολή, διαβιβάστηκαν δε άμεσα στην οικεία Ομοσπονδία και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αποστολής στην Πεσκάρα. Το Εργαστήριο δεν ελέγχεται από το ΕΣΚΑΝ διοικητικά ή επιστημονικά. Αρμόδιοι για αυτά είναι αντίστοιχα το ΟΑΚΑ και ο WADA».

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της ΕΟΕ, Σπ. Καπράλου. Στη συνεδρίαση θα παραστούν η πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Αλ. Μανού, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ, Κ. Γεωργακόπουλος και η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Χ. Σπηλιοπούλου.

Πέρα από τεχνικά και δομικά λάθη, παραλείψεις, προβλήματα, η ουσία παραμένει μία. Το ντόπινγκ αποτελεί σύμφυτη στρέβλωση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Πολυεθνικές - σπόνσορες, πολιτικές και αθλητικές αρχές, στελέχη του αθλητισμού, ΜΜΕ έχουν φροντίσει ώστε ζητούμενο να είναι η νίκη και τα υπεράνθρωπα ρεκόρ, με κάθε μέσο. Αυτό εξυπηρετεί την κυρίαρχη ιδεολογία και την κερδοφορία όλων. Ουσιαστικά λοιπόν κάνουν το ντοπάρισμα μονόδρομο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληροφορίες για θετικό δείγμα σε αθλήτρια (2024-07-17 00:00:00.0)
Παράταση στον αποκλεισμό της Ρωσίας (2019-12-10 00:00:00.0)
«Συνώνυμο της εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού το ντόπινγκ» (2016-03-17 00:00:00.0)
Ζητάει προπληρωμή των ελέγχων το ΟΑΚΑ (2011-07-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη κατόπιν εορτής (2009-07-07 00:00:00.0)
Οι λόγοι της παραίτησης (2008-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ