Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ευρύτατη στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα

ΓΚΑΡΜΣΙΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκτεταμένη επίθεση στην επαρχία Χελμάντ και κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Αφγανιστάν - Πακιστάν ξεκίνησαν χτες οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για «καθολικό πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» με αιχμή τη συγκεκριμένη περιοχή. Περισσότεροι από 4.000 Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν χτες τα ξημερώματα στην αφγανική μεθόριο, μαζί με 650 Αφγανούς στρατιώτες, με στόχο μία ευρεία επιχείρηση «θανάτου», που σκοπεύει δήθεν στην αποκατάσταση της ασφάλειας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις η επιχείρηση που ξεκίνησε χτες στα αφγανο-πακιστανικά σύνορα είναι η ευρύτερη από την έναρξη της θητείας Ομπάμα και αντικατοπτρίζει και τον προσανατολισμό της επιθετικής πολιτικής που ...ευαγγελίζεται για την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δυνάμεων κατοχής, η επιχείρηση αυτή θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 36 ώρες και θα βασίζεται στον αιφνιδιασμό και τις γρήγορες κινήσεις από την πλευρά του κατοχικού στρατού.

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν προχωρά αντίστοιχα στη συγκέντρωση 60.000 στρατιωτών και παραστρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προκειμένου να αποτρέψει την εισροή «ανταρτών» στο έδαφός του, κατηγορώντας παράλληλα τις αφγανικές αρχές για ελλιπή φύλαξη των συνόρων τους. Ωστόσο, ασαφές παραμένει το αν οι πακιστανικές δυνάμεις πέρα από τη συνεργασία με τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις για τη φύλαξη της μεθορίου έχουν προχωρήσει και σε επιθέσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας γενικευμένης σύγκρουσης. Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί εκτιμήσεις για τις απώλειες από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης.

Στο μέτωπο του Πακιστάν, χτες, πραγματοποιήθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων και αστυνομικών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να τραυματιστούν, χωρίς να υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ