Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πρότυπο αφοσίωσης και αυτοθυσίας;

Η «Αλκηστη» του Ευριπίδη, με θέμα τη σύγκρουση ανάμεσα στο θάνατο και τον Απόλλωνα, στο σκοτάδι και το φως, παρουσιάζεται από το Εθνικό Θέατρο, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Στις Φερές της Θεσσαλίας έρχεται η στιγμή που ο βασιλιάς Αδμητος πρέπει να πεθάνει, σύμφωνα με το πεπρωμένο του. Η μόνη δυνατότητα για να παραμείνει στη ζωή είναι να δεχθεί κάποιος από τους οικείους του να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται να θυσιαστούν για χάρη του. Ομως, η νεαρή σύζυγός του, Αλκηστη, δέχεται να πεθάνει για να σωθεί ο άντρας της. Η «Αλκηστη» είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο. Διδάχτηκε την άνοιξη του 438 π.Χ. και, ως το τελευταίο έργο τετραλογίας, πιθανότατα είχε τη θέση του σατιρικού δράματος. Τα κωμικά της στοιχεία, όμως, όπως η λογομαχία του Αδμητου με τον πατέρα του Φέρη, ή η παρουσία του μεθυσμένου Ηρακλή, παραπέμπουν περισσότερο σε τραγικωμωδία παρά σε καθαρά σατιρικό δράμα. Η Αλκηστη, από πολλούς, έχει θεωρηθεί ως πρότυπο συζυγικής αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Είναι, όμως, έτσι τελικά; Αξίζει ο Αδμητος την αφοσίωσή της; Και μήπως το «ευτυχισμένο τέλος» είναι τελικά ένα ειρωνικό σχόλιο και όχι μία απλή ανώδυνη λύση; Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος προσεγγίζει αυτό το παράξενο, πολυσήμαντο, αλλά και ιδιαίτερα γοητευτικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, έχοντας στη διάθεσή του μιαν εξαιρετική διανομή.

Απόδοση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακόπουλου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής. Κίνηση: Μάρθα Κλουκίνα. Σχεδιασμός Video: Νάνσυ Μπινιαδάκη, Σεμπάστιαν Πούρφυστ. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης, Aργύρης Ξάφης, Μαρία Πρωτόπαππα, Κώστας Μπερικόπουλος, Σωκράτης Πατσίκας, Iωάννα Παππά, Αννα Καλαϊτζίδου, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Θάνος Τοκάκης, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, κ.ά. Σολίστ: Νίκος Σπανός (κόντρα τενόρος), Θανάσης Δεληγιάννης (τενόρος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ