Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Χειραγώγηση και εξαγορά ψήφων

ΣΟΦΙΑ.--

Η συνέχιση της χειραγώγησης των συνειδήσεων του βουλγάρικου λαού, αλλά και η επιβεβαίωση των πληροφοριών για εξαγορά ψήφων διαφαίνεται από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και σύμφωνα με την καταμέτρηση του 99,88% των ψήφων το κεντροδεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) είναι ο νικητής καθώς έλαβε το 39,7% των ψήφων, χωρίς ωστόσο να λάβει την αυτοδυναμία.

Σημαντική ήττα υπέστη ο «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία» (στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ) καθώς έλαβε το 17,72% των ψήφων, ενώ το «Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες», που συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση, συγκέντρωσε το 14,47% και το εθνικιστικό «Εθνική Ενωση Ατάκα» έλαβε το 9,37%. Επιπλέον η «Μπλε Συμμαχία» συγκέντρωσε το 6,73%, το συντηρητικό «Νόμος, Δίκαιο και Δικαιοσύνη» το 4,13%, ενώ το «Εθνικό Κίνημα για Σταθερότητα και Πρόοδο» του πρώην τσάρου και αργότερα πρωθυπουργού της χώρας Συμεών Β' δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 4% και να εισέλθει στη βουλή, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Πάντως, ο Σ. Στανίσεφ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών «βαριά πολιτική ήττα» του κόμματός του, ενώ ο δήμαρχος της Σόφιας και επικεφαλής του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην σωματοφύλακας, έσπευσε να ανακοινώσει πως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς ωστόσο να δηλώσει με ποιους πολιτικούς σχηματισμούς ή κόμματα. Ομως το σίγουρο είναι ότι έλαβε τη στήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση.

Πάντως, σε μια παράλληλη εξέλιξη συνελήφθη ο υφυπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας, Αλεξάντρ Φιλίποφ, με την κατηγορία για εξαγορά ψήφων και δωροδοκία, ενώ σύμφωνα με το βουλγάρικο «BNN» το Σοσιαλιστικό Κόμμα προσέφερε δωρεάν μπίρες έξω από τα εκλογικά κέντρα τη πόλης Λομ και το δεξιό «Λίντερ» δωρεάν σάντουιτς τυλιγμένα με το φυλλάδιο του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ