Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΙΕΛΕ
Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλο του το μεγαλείο

Δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ συμφωνούν συλλογική σύμβαση χωρίς να το γνωρίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας και τα σωματεία που εμπλέκονται

Σε μακρύ χέρι της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύεται ακόμα μια φορά η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), αυτή τη φορά με την εν κρυπτώ συμφωνία συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης όλης της χώρας (πλην Νομού Αττικής).

Μετά την υπογραφή ΣΣΕ με ...μηδενικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών (πάλι χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΣ και την οποία ύστερα από την πίεση των ταξικών δυνάμεων αναγκάστηκε να καταγγείλει), η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΟΚ), μέσω του προέδρου και του ΓΓ της Ομοσπονδίας, συμφωνεί σε ΣΣΕ των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΣ τη Ομοσπονδίας και χωρίς να είναι ενημερωμένα τα σωματεία των εργαζομένων τους οποίους αφορά! Φυσικά, η προτεινόμενη ΣΣΕ είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, δεν προβλέπει παρά τα ...προβλεπόμενα της κυρίαρχης πολιτικής, δηλαδή μια μεσοσταθμιστική αύξηση 0,65 ευρώ! Αλλωστε, η ηγεσία της Ομοσπονδίας προσέφυγε στη διαιτησία - η οποία ως διαδικασία είναι από μόνη της στημένο παιχνίδι - χωρίς πλαίσιο και μόνο την τελευταία στιγμή, κάτω και από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, κατατέθηκε διεκδικητικό πλαίσιο από τους εργαζόμενους.

Οι διαδικασίες για τη συμφωνία της ΣΣΕ έχουν ως εξής: Στις 24 Ιούνη κοινοποιείται η πρόταση του μεσολαβητή σε ΟΙΕΛΕ και εργοδοσία. Στις 25 Ιούνη ο πρόεδρος και ο ΓΓ της ΟΙΕΛΕ - στο όνομα του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ - αποδέχονται την πρόταση του μεσολαβητή (επαναλαμβάνουμε: Χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας και χωρίς να είναι ενημερωμένα τα πρωτοβάθμια σωματεία). Τα πρωτοβάθμια σωματεία ενημερώνονται για την πρόταση του μεσολαβητή στις ...26 Ιούνη, δηλαδή αφού η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ την έχει ήδη αποδεχτεί. Στις 2 Ιούλη αποστέλλεται επιστολή του προέδρου του ΟΜΕΔ, στην οποία σημειώνεται: «Σας γνωρίζουμε ότι η πρόταση αυτή (σ.σ. του μεσολαβητή) έγινε αποδεκτή από την πλευρά των εργαζομένων και από την πλευρά των εργοδοτών. Κατόπιν αυτού, τερματίζεται η διαδικασία της Μεσολάβησης και υπογράφεται συλλογική σύμβαση εργασίας».

Σε αυτή την εξέλιξη αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στην Ομοσπονδία, για να πάρουν την απάντηση της ηγεσίας ότι ...δε ζητήθηκε η σύγκληση του ΔΣ από το 1/3 των μελών του! Με υπεκφυγές και αστειότητες δηλαδή, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ προσπαθεί να παρουσιάσει τη ΣΣΕ - ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ενός συλλόγου - ως ένα θέμα που λίγο πολύ δε χρειάζεται να γνωρίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας...

«Τούτος ο συνδικαλιστικός κουρνιαχτός είναι της εργοδοσίας»

Οι ταξικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή ζητούν έκτακτο ΔΣ και ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ με ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζόμενους του κλάδου, οι εκλεγμένοι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, Βαγγέλης Σερίφης και Ελένη Δαγρέ, επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ για μια ακόμη φορά λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Τούτη τη φορά υπογράφει μια νέα κατάπτυστη σύμβαση, αυτή των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης (...) Τούτη η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ είναι η ντροπή και η κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος. Τούτος ο συνδικαλιστικός κουρνιαχτός είναι της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι καμιά εμπιστοσύνη. Ενισχύστε τα σωματεία σας, οργανώστε την πάλη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων κατά νομό και σε ενιαία βάση με όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήρια (ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης). Οργανώστε τα κλαδικά συνδικάτα του χώρου.

Πείτε όχι στην αύξηση ντροπής των 0,65 ευρώ - πείτε όχι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ