Σάββατο 11 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησαν τα έργα: Αντον Τσέχοφ «Ιβάνοφκ Εντουαρντ Αλμα», «Ευαίσθητη ισορροπία» και τα μονόπρακτα Ευγένιου Ιονέσκο «Ο Ζακ ή η υποταγή» και «Ο αρχηγός». Μεταφραστής και των τριών βιβλίων ο ακαταπόνητος Ερρίκος Μπελιές.

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Ανδρέας Κ. Λυμπεράτος «Οικονομία, Πολιτική και Εθνική Ιδεολογία (Η διαμόρφωση των εθνικών κομμάτων στη Φιλιππούπολη του 19ου αιώνα)» (πρωτότυπη μελέτη 579 σελίδων για την εμφάνιση του Βουλγαρικού Ζητήματος ως πτυχής του Ανατολικού Ζητήματος, τις συγκρούσεις του βουλγαρικού και ελληνικού εθνικισμού, με φορείς τους το ελληνικό και το βουλγαρικό κόμμα στη Φιλιππούπολη και πρόσχημα το ποια γλώσσα θα χρησιμοποιείται στις λειτουργίες της ορθόδοξης εκκλησίας, τη γενικότερη ανάπτυξη και σύγκρουση των εθνικιστικών ιδεολογιών στα οθωμανοκρατούμενα Βαλκάνια, στα πλαίσια των τότε οικονομικο-πολιτικών μετασχηματισμών. Η μελέτη συγκροτείται σε τρία μέρη: Ιστορικό υπόβαθρο και πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Οι ορθόδοξοι πρόκριτοι και οι στρατηγικές τους. Η ενδοκοινοτική σύγκρουση).

- Τάσος Εγγλέζος «Μισό αιώνα αγρανάπαυση (Μια συμβολή στην αναβάθμιση της πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας)» (βιβλίο των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σκέψεων του λογοτέχνη - μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών).

- Καστανιώτης: Μήτσος Κασόλας «Νίκος Καββαδίας (Ο δαίμονας χόρευε μέσα του») (το δεύτερο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα για τον φίλο του, ποιητή Νίκο Καββαδία. Ο συγγραφέας μεταγράφει αφηγήσεις - μαρτυρίες για τον άνθρωπο και ποιητή Καββαδία. Παρατίθεται και γραπτή μαρτυρία ενός Αγρινιώτη. Το βιβλίο εικονογραφείται με φωτογραφίες του ποιητή). Μάνος Τσιλιμίδης «Οταν κρεμάσουν τις όμορφες» (νουβέλα). Ταντέους Μιτσίνσκι «Ο αιδεσιμότατος Φάουστ» (μετάφραση από τα πολωνικά Δημήτρης Χουλιαράκης, μυθιστόρημα). Κρίστα Βολφ «Με άλλη ματιά» (μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου, αφηγήματα).

- Τεγόπουλος - Λεξικά: «Παιδικό Λεξικό Εικονογραφημένο» (σύνταξη Βασιλική Μανδαλά, εικονογράφηση Γιώργος Χαλκιάς, παιδαγωγική επιμέλεια Ρουμπίνα Ιωαννίδου. Για παιδιά από 6 ετών). «Ενα λεξικό σαν παραμύθι» (σύνταξη Βασιλική Μανδαλά, εικονογράφηση Αλεξάνδρα Γαβρίλη, καλλιτεχνική επιμέλεια Βάσω Αβραμοπούλου. Για παιδιά από 4 ετών).

- «Το ροδακιό»: Γιώργος Σαραντάρης «Οι γνωριμιές και η φιλία (Σημειώσεις για τις Αναμνήσεις που δε θα γράψω ποτέ)» (το βιβλίο περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του πρόωρα χαμένου από τον τύφο και την πείνα του 1941, υπεραισθαντικού ποιητή, από τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια στη Μπολόνια της Ιταλίας). Γιώργος Μπρουνιάς «Τέντα στον αέρα» (νέο βιβλίο του πολύ καλού ποιητή και δημοσιογράφου με ποιήματα γραμμένα στο διάστημα Απρίλη 2005 - Δεκέμβρη 2007, για τη ζωή, τη φύση, την τέχνη και τον άνθρωπο).

- «Εστία»: Εννιο Κοντσίνα «Η βυζαντινή πόλη» (μετάφραση Κατερίνα Δασκαλάκη. (Εικονογραφημένη ιστορική μελέτη για τη διαμόρφωση της Κωνσταντινούπολης και των πόλεων του Βυζαντίου από την υστερορωμαϊκή εποχή μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα). Μπιορν Φορσέν - Βασίλης Καρδάσης «Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα! (Στιγμιότυπα από τη ζωή του Φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκονς)» (οι πανεπιστημιακοί καθηγητές-συγγραφείς του βιβλίου καταγράφουν τη ζωή του Β. Λάγκονς στην Αθήνα και τη μαρτυρία του για την καταιγίδα, στις 26/10/1852 που έβλαψε και το ναό του Ολυμπίου Διός). Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος «Οδοιπορικό για τη γνώση (Στιγμιότυπα από τα μετακατοχικά Γιάννενα ως την Αθήνα του 2000)» (αυτοβιογραφικό βιβλίο για την πορεία του γνωστού καθηγητή για την κατάκτηση της ιατρικής γνώσης). Μ.Β. Χατζόπουλος «Εν μέρει ελληνίζων» (μυθιστόρημα). Αντζελα Δημητρακάκη «Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα» (μυθιστόρημα). Γιάννης Μακριδάκης «Η δεξιά τσέπη του ράσου» (νουβέλα). Περικλής Μονιούδης «Η επιστροφή του Φρόυλερ» (αστυνομικό μυθιστόρημα).

- Σάκκουλας: Ευαγγελία Κοντούπα - Ρεγκάκου «Δίκαιο του περιβάλλοντος» (το πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος - συνταγματικές διατάξεις, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο - τις διοικητικές πράξεις, συμφωνίες, φόρους, σχετικές πολιτικές και τη δικαστική προστασία. Το δεύτερο μέρος αναλύει τους τομείς προστασίας). Θεόδωρος Σιδηρόπουλος «Το δίκαιο του διαδικτύου» (μελέτη για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικά νομοθετήματα. Β? έκδοση). Σπύρου Ρεπούση «Σύγχρονα τραπεζικά θέματα» (μελέτη για τον ενιαίο χώρο πληρωμών, την οδηγία για τα χρηματιστικά μέσα, το νέο κανονιστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο, τους κώδικες δεοντολογίας, τα ομολογιακά δάνεια, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.). Χριστόδουλου Κουτσουλιάνου «Πρακτικός οδηγός διοίκησης δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων» (εγχειρίδιο για τις δημοτικές-κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις). Αρη Καζάκου «Κανονισμοί εργασίας - Πειθαρχικό δίκαιο και απολύσεις» (μελέτη για τη νομολογία των δικαστηρίων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ