Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις στη Σουάτ

Ο,τι άφησαν οι επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ
Ο,τι άφησαν οι επιχειρήσεις στην κοιλάδα Σουάτ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πολεμικές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στην κοιλάδα Σουάτ, στο Πακιστάν, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, ότι είναι ασφαλής η επιστροφή των προσφύγων. Κατά τις χτεσινές μάχες ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον «13 αντάρτες των Ταλιμπάν», με την «ηρεμία» στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, τη στιγμή που χιλιάδες από τα δύο εκατομμύρια προσφύγων παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.

Οι κυριότερες μάχες μεταξύ στρατού και «ανταρτών» φαίνεται ότι σημειώθηκαν στην πόλη Καμπάλ της κοιλάδας Σουάτ, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν να διασταυρώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα αρκετοί πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στις εστίες τους στη Σουάτ εάν δε λάβουν τη χρηματική βοήθεια που τους υποσχέθηκαν οι κρατικές αρχές.

Στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στην επαρχία Χελμάντ, με τα γεγονότα να αποδεικνύουν ότι το ελικόπτερο που κατέπεσε στην περιοχή την Τρίτη, με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα του πολιτικού προσωπικού της κατοχής να χάσουν τη ζωή τους, συνετρίβη από πυρά «ανταρτών» και όχι λόγω βλάβης.

Σε έκρηξη βόμβας στην επαρχία Γκάζνι δύο άμαχοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, με τις αρχές να κατηγορούν για την επίθεση τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι η βία συνεχίζεται αμείωτη λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές...

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στη Βρετανία που ζητούν καλύτερο εξοπλισμό των κατοχικών δυνάμεων της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες τους στέλνονται ως «πρόβατα επί σφαγή», μετά και τους τελευταίους θανάτους Βρετανών κατοχικών στρατιωτών. Επίσης αυξάνουν και οι λαϊκές αντιδράσεις που ζητάνε την επιστροφή του στρατού από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα. Την ίδια στιγμή ενίσχυση των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων ζητά από την πλευρά του ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού, στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ, για την ανανέωση του πολέμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ