Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Συμπτώσεις...

Την ψυχολογική ταινία «71 συμπτώσεις», σε σκηνοθεσία Μίκαελ Χάνεκε θα μεταδώσει απόψε στις 00.15 η ΕΤ-1. Βιέννη, Δεκέμβρης 1993. Ενα παιδί που πέρασε τα σύνορα από τη Ρουμανία, περιπλανιέται. Ενας φοιτητής, ο Μαξιμίλιαν, προπονείται στο πινγκ-πονγκ και ετοιμάζει τις διακοπές του. Το ζεύγος Μπρούνερ σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα παιδί. Η κυρία Τόμεκ δουλεύει στην τράπεζα. Ο πατέρας της, που είναι συνταξιούχος, θεωρεί ότι η κόρη του τον παραμελεί. Ο Νόχαλ, που περνάει τακτικά από τον γκισέ της κυρίας Τόμεκ, ανησυχεί για την αρρώστια της μικρής του. Με ενδιάμεσο ένα φίλο του, ο φοιτητής γίνεται κάτοχος ενός πιστολιού που είχε κλαπεί από στρατιωτική μονάδα...

Η μορφή αυτής της ταινίας χαρακτηρίζει έναν άλλον τρόπο του Χάνεκε, την «παράταξη» φαινομενικά άσχετων ιστοριών και προσώπων, που συγκλίνουν όμως σε μια κρίσιμη «συνάντηση». Ο παράγοντας τύχη (ή μοίρα) παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αλλωστε ο γερμανικός τίτλος είναι «71 θραύσματα μιας χρονολογίας της τύχης». Η τύχη, και η εκ πρώτης όψεως ανεξήγητη βία, θα ενώσουν τις πορείες τους, στο πεδίο του θανάτου. Παίζουν: Γκάμπριελ Κόσμιν Ούρντες, Λούκας Μίκο, Οτο Γκρίνμάντλ, Ανν Μπένετ, Ούντο Ζάμελ.

-- «Πολίτης Ρουθ». Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν.

Η Ρουθ είναι μια φτωχή άστεγη χρήστης ναρκωτικών που τη μιζέρια και τη δυστυχία της έρχεται να συμπληρώσει μια εγκυμοσύνη. Εχει ήδη χάσει τέσσερα παιδιά. Οταν ο δικαστής τη διατάζει να κάνει έκτρωση διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει κατηγορία για κακούργημα, γνωρίζεται με την Γκέιλ, της οποίας ο σύζυγος είναι πρόεδρος της τοπικής ομάδας για τη διάσωση των παιδιών. Η Ρουθ βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα σε δύο παρατάξεις, που η κάθε μία θέλει να την πάρει με το μέρος της σε αντίδραση της άλλης. Πρωταγωνιστούν: Λόρα Ντερν, Σούζι Κερτζ, Μέρι Κέι Πλέις, Κέλι Πρέστον, Κένεθ Μαρς, Ντέιβιντ Γκραφ (ΕΤ-3, 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ