Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
Θάνατος αγωνιστή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ
φωτό

Στις 26 Ιούνη 2009 «έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή», ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - αντιπρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Ερυθραίας. Η κηδεία του έγινε στο Νεκροταφείο Ν. Ερυθραίας, τη Δευτέρα 29.6.09, παρουσία συγγενών, φίλων, συναγωνιστών και συντρόφων. Τον σ. Παναγιώτη Τσικνιά αποχαιρέτησαν οι σύντροφοι και συναγωνιστές του από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Ερυθραίας. Στο σύντομο αποχαιρετισμό σημείωσαν, ανάμεσα στα άλλα.

Ο Παναγιώτης Τσικνιάς ήταν αγωνιστής με απαράμιλλο ήθος, συνέπεια και αγωνιστικότητα, αγωνιστής της τιμημένης Εθνικής Αντίστασης. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στα 1922 στον Αμμότοπο της Αρτας. Στην Κατοχή εντάσσεται από τους πρώτους στις ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις του χωριού του και το 1943 βγαίνει αντάρτης στο βουνό, στο 2/39 σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αιτωλοακαρνανίας με Διοικητή το Συν/χη Αρέθα. Εκτός των άλλων πήρε μέρος και στη Μάχη της Αμφιλοχίας το 1944.

Μετά τη Βάρκιζα, λόγω των διώξεων που υφίσταται καταφεύγει στην Αθήνα όπου εργάζεται, ημιπαράνομος, ως σερβιτόρος όπου συνειδητοποιείται ταξικά, εκλέγεται μέλος του ΔΣ του συλλόγου των σερβιτόρων και, ως επιστέγασμα, της ταξικής συνειδητοποίησής του, οργανώνεται στο ΚΚΕ στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Ο Παναγιώτης Τσικνιάς ήταν ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ν. Ερυθραίας και τιμήθηκε για την αντιστασιακή του δράση.

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΚΝΙΑ, ο Σ.Σ. πρόσφερε στην ΚΟΒ Ν. Ερυθραίας του ΚΚΕ 100 ευρώ, για την οικοδόμηση του κτιρίου που θα στεγάσει το Αρχείο του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ