Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Θήβα

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Ανω Γλυφάδα και Ανάβυσσο

Το δάσος στο Μοσχοπόδι (φωτ.) κατέκαψαν οι φλόγες
Το δάσος στο Μοσχοπόδι (φωτ.) κατέκαψαν οι φλόγες
Τρία νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν χτες, σε Θήβα, Ανω Γλυφάδα και Ανάβυσσο, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις διαχρονικά αντιδασικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη Θήβα - που ήταν και το σημαντικότερο απ' τα τρία μέτωπα - η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις δύο χτες το μεσημέρι από ξερά χόρτα, περίπου ένα χιλιόμετρο από το νοσοκομείο της Θήβας, στην περιοχή Μοσχοπόδι. Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων στο περιαστικό δάσος της πόλης, ένα πανέμορφο δάσος, που δοκιμάζεται τα τελευταία τρία χρόνια με πιο σημαντική την περσινή πυρκαγιά. Η τελευταία συνδυάζεται από κατοίκους της περιοχής με την «ανάπτυξη» και τις δραστηριότητες που μπορεί να υπάρξουν εξαιτίας του «Ράλι Ακρόπολις», του οποίου η διαδρομή διεξάγεται και από το Μοσχοπόδι.

Παρά τις ισχυρότατες επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής - τις οποίες συνέδραμαν υδροφόρα οχήματα του στρατού, αλλά και βοηθητικά αυτοκίνητα από τους όμορους δήμους - η πύρινη λαίλαπα έφτασε κοντά στο χωριό Νεοχωράκι, απειλώντας το για αρκετή ώρα. Οι πυροσβέστες μαζί με κατοίκους και οχήματα της νομαρχίας - που άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες - προσπάθησαν και κατάφεραν να την ανακόψουν πριν αρχίσει τις καταστροφές στα σπίτια του χωριού. Οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής με τα γκρέιντερ να ξεχύνονται γύρω από τους δρόμους του χωριού και να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανοίξουν τις ζώνες, έδειξαν για άλλη μία φορά τις τεράστιες ευθύνες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμη και αυτές οι ελλιπείς πιστώσεις για τη διάνοιξη ή συντήρηση δρόμων και άλλων εργασιών που χρειάζονται για την προφύλαξη του δάσους διατίθενται καθυστερημένα.

Πρόβλημα στην κατάσβεση από τις επίγειες δυνάμεις, ήταν και το πεδίο βολής της περιοχής. Μάλιστα, για αρκετή ώρα, η κατάσβεση γινόταν μόνο από τα εναέρια μέσα λόγω συνεχών εκρήξεων από πυρομαχικά.

Υπό έλεγχο τέθηκαν χτες και οι πυρκαγιές στην Ανάβυσσο και την Ανω Γλυφάδα. Και στις δύο, λόγω των ισχυρών ανέμων, απειλήθηκαν σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φωτιά ξέσπασε σε έκταση σε αλσύλιο το οποίο δεν είχε καθαριστεί από τα ξερά χόρτα, πίσω από το Λύκειο Αναβύσσου. Από την άλλη, η δεύτερη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού πρόλαβε να κάψει μικρή δασική έκταση, η οποία είχε γλιτώσει από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ