Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
Διαμαρτυρία απολυμένων μουσικών και αρχαιολόγων

Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Την κυβερνητική φιέστα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Πάτρας χάλασαν οι φωνές και οι διαμαρτυρίες απολυμένων αρχαιολόγων, αλλά και μουσικών. Οι αρχαιολόγοι της χώρας, αντιτιθέμενοι με την κυβερνητική πολιτική απέναντι στον κλάδο τους, προχώρησαν χτες σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Πάτρας από τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του απέλυσαν πρόσφατα 6 εργαζόμενους στο Μουσείο.

Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας και συμπαραστάθηκε στους απολυμένους αρχαιολόγους και τους μουσικούς από την Μπάντα του Δήμου Πάτρας, καλώντας σε αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού. Κάλεσε τους εργάτες να παλέψουν συντονισμένα κατά των απολύσεων, για σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία των συγκεντρωμένων προς το Νέο Μουσείο, όπου συναντήθηκαν με τους απολυμένους αρχαιολόγους. Στο πλευρό των διαδηλωτών ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ. Παρά τη μεγάλη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αντιπροσωπεία των απολυμένων μουσικών πέρασε τον κλοιό και επέδωσε υπόμνημα προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Από την πλευρά τους οι έκτακτοι αρχαιολόγοι απαιτούν την άμεση εξαίρεση από τις περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ 164/2004 (24μηνο), την κατάργηση των προσλήψεων με αδιαφανή τρόπο, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης (γραφείο υπουργού), θέσπιση πλαισίου που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των προσλήψεων και την άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των υπηρεσιών.

Οσο για τους μουσικούς, επί δώδεκα χρόνια βίωναν ένα καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Ομηροι αυτού του πολύχρονου εμπαιγμού, που τους επέβαλε να εργάζονται με μισθούς πείνας, χωρίς ούτε καν σύμβαση εργασίας, οι 37 μουσικοί της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Πατρέων αποφάσισαν πριν από δύο μήνες ομόφωνα να ξεσηκωθούν, υπερασπίζοντας την ίδια τους την αξιοπρέπεια. Γιατί παρότι οι 37 μουσικοί επί χρόνια έκαναν την ίδια εργασία με τους άλλους 18 μόνιμους μουσικούς (7 πλήρους απασχόλησης και 11 μερικής) της μπάντας - τουλάχιστον 140 υπηρεσίες-εξόδους το χρόνο μαζί με τις 150 πρόβες, κάτι που συνιστά πλήρη απασχόληση - και παρόλο που έθεταν κατ' επανάληψη το θέμα της αναγνώρισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων τόσο στο σημερινό δήμαρχο όσο και στους προηγούμενους, κανείς δεν έκανε το παραμικρό για την επίλυσή του. Επέλεξαν, λοιπόν, το δρόμο του αγώνα με συνεχείς κινητοποιήσεις για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Οι μεν μουσικοί απολύονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ, οι δε αρχαιολόγοι από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνος δρόμος ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργατών σε ρήξη με το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ