Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απουσία ταξικού προσανατολισμού

Ακαρπη ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με τη συζήτηση για τον προγραμματισμό δράσης της Ομοσπονδίας να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση στα τέλη Αυγούστου. Η ΠΑΣΚ κατέθεσε την ίδια πρόταση με εκείνη του 2006 που είχαν καταθέσει από κοινού με τις «Παρεμβάσεις» κάνοντας λόγο για... «αγώνες διαρκείας», αποσπασματικούς και ασυντόνιστους, εγκλωβισμένους σε βαθμίδες και κομμάτια της εκπαίδευσης. Οι «Παρεμβάσεις», παρόλο που είχαν ψηφίσει το συγκεκριμένο πλαίσιο πριν τρία χρόνια, αυτή τη φορά δε το στήριξαν για λόγους συγκεκριμένων παραταξιακών σκοπιμοτήτων. Η ΔΑΚΕ μίλησε για διαδικασίες βάσης το Σεπτέμβρη και έβαλε 48ωρο απεργιακό βήμα το τρίτο 10ήμερο του Οκτώβρη. Τελικά, απόφαση δεν πάρθηκε, αφού η κάθε μια παράταξη επέμεινε στην πρότασή της, με εκπτωτικά και αντιφατικά πλαίσια, αποσιωπώντας τις ευθύνες της ευρωενωσιακής πολιτικής, συσκοτίζοντας τα προβλήματα και αποπροσανατολίζοντας από το κύριο μέτωπο πάλης. Στο μεταξύ, αρνητική ήταν και η απάντηση της πλειοψηφίας του ΔΣ για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Στον αντίποδα της παραπάνω λογικής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Κώστας Παπλωματάς υπογράμμισε την ταξική αντίληψη της παράταξης, καθώς η πάλη για την Παιδεία δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς ή τους αυριανούς εργαζόμενους, κάποιους ειδικούς και όσους έχουν παιδιά. «Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων. Η αντίσταση στην επίθεση στην Παιδεία συνδέεται στενά με την αντεπίθεση στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ζωής. Η πάλη για την Παιδεία αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, που ως η πρωτοπόρα κοινωνική τάξη που παράγει όλο τον πλούτο, χωρίς να καρπώνεται τα αποτελέσματα της εργασίας της, είναι εκείνη που μπορεί να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας, της εργασίας και να συνδέσει την πάλη αυτή με τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε.

«Παλεύουμε - συνέχισε - να προσλάβουν οι αγώνες για την εκπαίδευση διευρυμένη - παλλαϊκή, πανεργατική φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά συντονισμού, κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ρήξης. Να γίνουν εστίες πολιτικής συνειδητοποίησης για τη μεγάλη και συνολική αντεπίθεση. Με αυτούς τους στόχους πάλης και με ταξικό πλαίσιο αιτημάτων συμμετέχουμε στους αγώνες για τα άμεσα δικαιώματα των σύγχρονων αναγκών μας, στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Αγώνες που θα συνδέονται με τη γραμμή της ρήξης και της σύγκρουσης, με την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας».

Σχετικά με τη λειτουργία του ερευνητικού ινστιτούτου ΙΠΕΜ - το οποίο ιδρύθηκε στην Ομοσπονδία προκειμένου η έλλειψη ταξικού προσανατολισμού και η διαχειριστική λειτουργία του συστήματος να συγκαλύπτεται με το προσωπείο της επιστημονικής ανάλυσης και τεκμηρίωσης και συγχρόνως να προπαγανδίζονται οι πολιτικές προτάσεις και επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των εντολών της ΕΕ - ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ ζήτησε την κατάργησή του και για όσο διάστημα θα λειτουργεί να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων στο ΔΣ. Συγχρόνως απαίτησε την ενίσχυση της πρωτοβουλίας του συνδικαλιστικού κινήματος να ορίζει όποτε χρειάζεται επιτροπές δασκάλων για επεξεργασία εκπαιδευτικών θεμάτων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του κινήματος.

Σχετικά με τις αποφάσεις της ΔΟΕ που αφορούν τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου, τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τις εκπαιδευτικές άδειες, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καταψήφισε τις συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς δεν αναδεικνύονται οι πραγματικές αιτίες για τα παραπάνω προβλήματα και δεν αποδίδονται ευθύνες σε εκείνους που στήριξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ