Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Θεότητες της θάλασσας

Σε θεούς, δαίμονες, νύμφες και τέρατα της θαλασσινής μυθολογίας διαφόρων λαών θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης την Κυριακή 11-1 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Απέραντο γαλάζιο, άλλοτε γαλήνιο, άλλοτε φουρτουνιασμένο, άγριο. Ενας κόσμος ολόκληρος. Επιβλητικός, περήφανος, ελεύθερος. Πόλος έλξης για όνειρα, ταξίδια και περιπέτειες. Η θάλασσα. Πηγή ζωής και ελπίδας.

Μέσα σ' αυτήν περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας και μέσω αυτής «ανθρώπων είδεν άστεα και νόων έγνω», ο δικός της θυμός έπρεπε να καταλαγιάσει, για να μπορέσει να δει - αυτός, το σύμβολο του αιώνιου ταξιδευτή - τον ανοθρώσκοντα καπνό της Ιθάκης, σημάδι ότι είχε έλθει για εκείνον το «νόστιμον ήμαρ», η μέρα, δηλαδή, της επιστροφής.

Ποτίζοντας με αρμύρα τα μάτια και τα κορμιά των ανθρώπων, το υγρό στοιχείο δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει την πηγή ενός συνεχούς «διαλόγου» των ανθρώπων και των πολιτισμών που γεννήθηκαν δίπλα του. Είναι ένας «διάλογος» πραγματικός, που εκφράζεται με όλους εκείνους που ταξιδεύουν στην θάλασσα. Είναι ένας «διάλογος» φανταστικός που εκφράζεται με σύμβολα, με ύμνους και τελετές, με επιβλητικούς θεούς, με όλα αυτά που επινοούν για να «συζητήσουν» μαζί της εκείνοι που μένουν πίσω.

Αυτή η συζήτηση όμως ήταν και μια προσπάθεια των ανθρώπων να εξηγήσουν αυτό το απέραντο υγρό στοιχείο, η πραγματικότητα του οποίου αντανακλάστηκε στο μυαλό τους με την μορφή θεών, νυμφών και δαιμόνων.

Ολα μαζί συνιστούν ένα μαγευτικό παραμύθι που πάντα θα γοητεύει, όποια μορφή κι αν έχουν οι πρωταγωνιστές του από τις μορφές των υπερβόρειων λαών ως την Γοργόνα.

Ολες οι θεότητες είναι ευμετάβλητες απεικονίζοντας στο μυαλό των ανθρώπων την ίδια την θάλασσα που μετασχηματίζεται διαρκώς σε κάτι άλλο, κινούμενη συνέχεια, και υποτασσόμενη στην αέναη ροή του χρόνου ο οποίος με την σειρά του αγκαλιάζει την θεά με το αλμυρό νερό στις φλέβες της ακριβώς γι' αυτό: γιατί στροβιλίζεται, άλλοτε βουίζοντας και άλλοτε τραγουδώντας, σαν Σειρήνα που δεν θα πάψει ποτέ να μας καλεί στο μεγάλο ατελείωτο ταξίδι εντός της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η κυρα-Θάλασσα» (2006-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ