Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΟΜΠΙ ΡΟΜΠΣΟΝ
«Εφυγε» ένας θρύλος του ποδοσφαίρου

Μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες των αγγλικών γηπέδων όλων των εποχών αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον, απεβίωσε χτες σε ηλικία 76 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο. Από το 1991 ο Ρόμπσον αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξαιτίας του καρκίνου, ενώ τον Αύγουστο του 2008 παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βγει νικητής στη μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες.

«Η κατάστασή μου χαρακτηρίζεται στατική και δεν έχει αλλάξει από την τελευταία χημειοθεραπεία μου... Πρόκειται να πεθάνω αργά ή γρήγορα. Ομως, όλοι πρέπει να φύγουν κάποια στιγμή και εγώ απόλαυσα κάθε λεπτό της ζωής μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο άνθρωπος που θεωρούνταν ήρωας στο Νιούκαστλ, έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του πριν λίγες μέρες στο «Σεντ Τζέιμσις Παρκ», όπου 33.000 οπαδοί των «Ανθρακωρύχων» (ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 1999 μέχρι το 2004) παρακολούθησαν έναν φιλανθρωπικό αγώνα προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για το «Ιδρυμα Μπόμπι Ρόμπσον», το δημιούργημά του στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Μάλιστα, ένας από τους ξεχωριστούς προσκεκλημένους σε αυτό το φιλικό ήταν και ο Πολ Γκασκόιν (έδωσαν επίσης το «παρών» ο Αλαν Σίρερ, ο Πίτερ Σίλτον, καθώς και πολλά μέλη από την Εθνική Αγγλίας του 1990).

Ο Ρόμπσον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως παίκτης το 1950 για λογαριασμό της Φούλαμ, ενώ έπαιξε επίσης για τη Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον και την Εθνική Αγγλίας (20 συμμετοχές με τα «λιοντάρια»), ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός με τη σπουδαία προπονητική καριέρα του. Πέρασε από τον πάγκο των Φούλαμ, Ιπσουιτς, Αϊντχόφεν, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Νιούκαστλ.

Αναμφισβήτητα, από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του ήταν η τρίτη θέση στην οποία οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1990, η σπουδαία καριέρα στην Ιπσουιτς που κράτησε από το 1969 έως το 1982 όπου δημιούργησε μία εξαιρετική ομάδα, η οποία τερμάτισε δύο φορές στη δεύτερη θέση, κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας το 1978 και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1981. Το 1997 αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ