Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις πιο αποφασιστικά

Η ΚΕ του ΚΚ Κούβας αποφάσισε την αναβολή του 6ου Συνεδρίου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του

ΑΒΑΝΑ.--

Συνεδρίασε την Τετάρτη η διευρυμένη Ολομέλεια της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου συζητήθηκαν θέματα για τη λειτουργία του κόμματος, την άμυνα, τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν την αναβολή του 6ου Συνεδρίου του κόμματος - που αναμενόταν για το φθινόπωρο - ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι κομματικές οργανώσεις και ο λαός. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, ο Β' Γραμματέας της ΚΕ και Πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, εξήγησε πως δε θα πρέπει να αποτελέσει (σ.σ. το Συνέδριο) απλά ένα ακόμα γεγονός, ενώ τόνισε ότι πιθανά θα πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο του κόμματος που θα είναι επικεφαλής η ιστορική ηγεσία της Επανάστασης. Σημείωσε επίσης πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική ανάλυση των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, θέτοντας ως κύριο θέμα την οικονομία - χωρίς ωστόσο να ξεχνιέται και η άμυνα της χώρας - εκτιμώντας τι έχει γίνει, τι θα πρέπει να βελτιωθεί ή ακόμα και να αφαιρεθεί. Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης της κομματικής προετοιμασίας, αφού πρώτα γίνουν συζητήσεις με όλο το λαό, διαδικασία μακροχρόνια. Αν θέλουμε να διεξαγάγουμε ένα γνήσιο συνέδριο, που θα αναζητούμε λύσεις στα προβλήματα και θα αποβλέπουμε στο μέλλον, έτσι πρέπει να γίνει, πρόσθεσε.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στην Κουβανική Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, μπροστά στην 3η συνεδρίαση του Σώματος που ξεκινά σήμερα, 1η Αυγούστου, για θέματα που άπτονται οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στην Κούβα αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) και την πρόταση δημιουργίας εικονικού συναλλάγματος για την περιοχή, γνωστού ως «SUCRE», που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Γενάρη του 2010. Επίσης, παρουσιάστηκαν εκθέσεις από τα υπουργεία Γεωργίας και Τροφίμων αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Στέγασης σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει μετά το «πέρασμα» των τριών κυκλώνων το περασμένο φθινόπωρο, ενώ συζητήθηκαν και η εφαρμογή του Νόμου Κοινωνικής Ασφάλισης, το νέο σχολικό έτος, η κατάσταση της επιδημιολογίας στο νησί, αλλά και θέματα που αφορούν στις συγκοινωνίες, στον αθλητισμό, στην Υγεία, στη βιομηχανία, στις κατασκευές, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ