Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σταμάτησε στο ... Εμπολι

Σκηνή από την ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι»
Σκηνή από την ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι»
Απ' το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση» θα μεταδοθεί απόψε η ταινία «Ο Χριστός σταμάτησε στο Εμπολι», σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόσι. Πρόκειται για την αυτοβιογραφική ταινία του Κάρλο Λέβι, ενός νεαρού γιατρού από την Τουρίν, ο οποίος εξορίστηκε από τους φασίστες το 1935, στο τσακισμένο από τη φτώχεια χωριό Γκαλιάνο, στο βαθύ Νότο, έναν τόπο εγκαταλειμμένο, που οι ντόπιοι έλεγαν ότι ο Χριστός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του εκεί. Στο Γκαλιάνο ο Λέβι γνώρισε όλους τους επίσημους, αλλά και τους μετανάστες που επέστρεφαν, τους φτωχούς αγρότες και τη ζωή... Μια ζωή διαφορετική, που την κυβερνούσαν η δεισιδαιμονία και οι μεσαιωνικές τελετές, ενώ εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να γιατρέψει τους αρρώστους. Στην εξορία μετέπειτα ο μεγάλος Ιταλός κομμουνιστής συγγραφέας Κάρλο Λέβι ανακάλυψε τις αξίες του ανθρωπισμού. Πρωταγωνιστούν: Τζιάν Μαρία Βολοντέ, Ειρήνη Παππά, Λέα Μασάρι, Πάολο Μπονταντσέλι (Σήμερα, «Βουλή - Τηλεόραση», 22.00).

Αλλη μια αξιόλογη ταινία, το πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα «Από τότε που έφυγε ο Οτάρ», σε σκηνοθεσία του Τζούλι Μπερτουτσέλι θα προβάλλει απόψε στις 9.30 το βράδυ το «Σταρ». Τρεις γενιές γυναικών μοιράζονται ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Τιμπίλισι, στη Γεωργία, μια πόλη κατεστραμμένη από τον πόλεμο. Η Εκα είναι ηλικιωμένη και έχει προβλήματα υγείας, παρ' όλα αυτά η θέλησή της είναι πολύ δυνατή και καταφέρνει μια χαρά το νοικοκυριό του σπιτιού. Η Μαρίνα, η κόρη της αντιμετωπίζει ακόμη τις ατυχείς καταστάσεις της παιδικής της ηλικίας και το θάνατο του συζύγου της. Η Αντα, κόρη της Μαρίνας, είναι φοιτήτρια, νιώθει παγιδευμένη στο σπίτι της, αφού ακόμη κοιμάται μαζί με τη μητέρα της και είναι υποχρεωμένη να συναντά το αγόρι της στο αυτοκίνητό του. Η μόνη χαρά στη ζωή των τριών γυναικών, είναι τα τακτικά γράμματα και τα χρήματα που λαμβάνουν από τον αγαπημένο γιο της Εκα, τον Οτάρ, που βρίσκεται στο Παρίσι. Οταν η Μαρίνα πληροφορείται τον ξαφνικό θάνατο του Οτάρ, προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια από τη μητέρα της. Η Αντα στέλνει γράμματα ως Οτάρ, για να μην καταλάβει η Εκα τίποτα, αφού κάτι τέτοιο θα έβλαπτε πολύ σοβαρά την κλονισμένη της υγεία. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που η Εκα αποφασίζει να ταξιδέψει στο Παρίσι για να συναντήσει το γιο της. Εξοχη ατμόσφαιρα, μουσική, φωτογραφία. Πρωταγωνιστούν: Εστχερ Γκοριντίν, Ντινάρα Ντροουκάροβα, Νίνο Κομασουρίτζε, Τιμούρ Καλαντάντζε.

«Η Γαλλική Τούμπα - Κούβα» θα προβληθεί σήμερα στις 8:30 το βράδυ από την «ΕΤ3». Η Τούμπα Φρανσέσκα είναι μια ομάδα παραδοσιακού κλασικού χορού που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Κούβα. Οταν η Ταϊτή ανεξαρτητοποιήθηκε, πολλοί Γάλλοι αποίκησαν το νησί παίρνοντας μαζί και τους σκλάβους τους. Μετέφεραν εκεί το πρωτόκολλο της γαλλικής αυλής, το οποίο περιλάμβανε χορούς όπως το μινουέτο ή η γκάβοτ. Οι σκλάβοι υιοθέτησαν και εμπλούτισαν μερικές από τις τεχνικές τους και σήμερα υπάρχουν τρεις ομάδες χορού Τούμπα. Για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους και να κρατήσουν την παράδοση τα μέλη της Τούμπα προσεγγίζουν νέους ανθρώπους και τους διδάσκουν τραγούδια και χορούς.

Μια συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 11 το βράδυ, στο «Σκάι», που μας οδηγεί στην άγρια φύση. Εκεί η συμπεριφορά των άγριων ζώων απέναντι στον άνθρωπο μπορεί να πάρει τρομακτικές μορφές. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεθόδους εξιχνίασης για να ανακατασκευάσει και να αναλύσει ορισμένα από τα πιο παράδοξα περιστατικά που έχουν καταγραφεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ