Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχύθηκε η «Εργατική Ενότητα»

Ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, παρά τις παρεμβάσεις υπουργών και το ανελέητο παιχνίδι εξουσίας της ΠΑΣΚΕ, που οδήγησε και σε αλλαγές  στελεχών της 

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Σημαντικά ενισχυμένη σε ψήφους και αριθμό εδρών στη διοίκηση βγήκε η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ από τις εκλογές που επισφράγισαν τις εργασίες του 27ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παρά το ενελέητο παιχνίδι εξουσίας που ξετυλίχτηκε από την ΠΑΣΚΕ και την έντονη πολεμική ενάντια στις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού. Παρά και τις ανοιχτές παρεμβάσεις στις διαδικασίες του συνεδρίου από μέρους του Ακη Τσοχατζόπουλου και άλλων υπουργών του ΠΑΣΟΚ, η συνέπεια και η αγωνιστική στάση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ εκτιμήθηκαν από μεγάλο μέρος των συνέδρων και η παράταξη πήρε 152 ψήφους (27,3%) και εξέλεξε 9 έδρες στη διοίκηση, από 138 ψήφους και 8 έδρες, που είχε πάρει στο προηγούμενο συνέδριο.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 264 ψήφους και 15 έδρες, από 13 που είχε. Η ΔΑΚΕ με 100 ψήφους και 6 έδρες, από 8 που είχε, απώλεσε σημαντικό μέρος της δύναμής της, πήρε 52 ψήφους λιγότερους από το περασμένο συνέδριο. Απώλειες είχε και η παράταξη Α.Π. σημειώνοντας πτώση κατά 3,1% και εκλέγοντας μία έδρα από δύο που είχε. Να σημειωθεί ότι η αύξηση των ψήφων της ΠΑΣΚΕ, οφείλεται στη λεηλασία των δυνάμεων της ΔΑΚΕ. Σωματεία που παραδοσιακά ελέγχονται από τη ΔΑΚΕ στο συνέδριο έριξαν ψήφο στην ΠΑΣΚΕ. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: την ανυπαρξία εναλλακτικής πολιτικής από τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ στη διοίκηση του ΕΚΘ και την πλήρη ταύτισή τους με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και στο γεγονός ότι οι δύο αυτές δυνάμεις λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και κατά καιρούς τροφοδοτούν η μία την άλλη.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη των εργασιών του 27ου Συνεδρίου του ΕΚΘ πρέπει να θεωρηθεί η μη εκλογή στη νέα διοίκηση, του απερχόμενου προέδρου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, σαν αποτέλεσμα των έντονων ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ, που τελευταία έχουν προσλάβει διαστάσεις «ανθρωποφάγας» σύρραξης σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν θέσεις για τους εκλεκτούς των ηγετικών δελφίνων του ΠΑΣΟΚ, σαν μέρος των γενικότερων σχεδιασμών στο πολιτικό παιχνίδι.

Με την προετοιμασμένη από καιρό εκπαραθύρωση του μέχρι τώρα προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ενισχύεται παραπέρα η θέση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των «υπαρχηγών» του στο συνδικαλιστικό τομέα, που επιδίωξαν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους το δεύτερο Εργατικό Κέντρο της Χώρας.

Για το Γενικό Συμβούλιο του ΕΚΘ έλαβαν: Εργατική Ενότητα 13 έδρες, ΠΑΣΚΕ 22, ΔΑΚΕ 8, ΕΤΑΣ (ΣΥΝ) 2. Για την Ελεγκτική Επιτροπή: Εργατική Ενότητα 2 έδρες, ΠΑΣΚΕ 3. Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ έλαβαν: Εργατική Ενότητα 3 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚΕ 7, ΔΑΚΕ 1.

Η εικόνα της αδιαφορίας και των άδειων καθισμάτων που παρουσίαζε η αίθουσα του συνεδρίου, λόγω της απουσίας των αντιπροσώπων των άλλων παρατάξεων, εκτός της Εργατικής Ενότητας, άλλαξε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι παρατάξεις κατάφεραν να φέρουν στην αίθουσα τους αντιπροσώπους τους, για να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τα ψηφίσματα. Στο σημείο αυτό η Εργατική Ενότητα πρότεινε να αποφασίσει το συνέδριο να επανεντάξει στην οργανική σύνθεση του ΕΚΘ τις οργανώσεις των συνταξιούχων. Οι τρεις άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν να θέσουν την πρόταση στο συνέδριο και μετά απ' αυτό αποχώρησαν από την αίθουσα οι αντιπρόσωποι της Εργατικής Ενότητας.

Στην ομιλία του στο κλείσιμο των συζητήσεων στο συνέδριο ο Γραμματέας του ΕΚΘ, θεόδωρος Κυριακίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΕΤ καταψήφισε το Διοικητικό Απολογισμό της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης ξεσκέπασε το βίο και την πολιτεία των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και τόνισε: «Αντιπαραθέτουμε στη συναίνεση, στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, το δρόμο της ταξικής πάλης, της αντίστασης και της προοπτικής. Γι' αυτό καταγγέλλουμε όλες αυτές τις ηγεσίες από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέχρι το ΕΚΘ.

Σ' όλους αυτούς που υποκριτικά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, τους απαντούμε ότι η κυρίαρχη λογική μας είναι η προώθηση της ταξικής αγωνιστικής ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ