Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Τραγούδια οργής και μοναξιάς

Σε μελοποιημένα από τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα ποιήματα της αγάπης και του έρωτα θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Οι μελωδίες τους και τα τραγούδια τους μας αφορούσαν και μας αφορούν. Μέσα από τους ήχους τους μίλησαν έρωτες και αποχαιρετισμοί, μίλησαν συγνώμες που δεν δόθηκαν στον καιρό τους, μέσα από τους ήχους τους μίλησαν κομμάτια οργής και μοναξιάς μιας άνυδρης εποχής, μέσα στους ήχους τους τα ωραία καλοκαίρια μύριζαν στον αέρα το λεπτότατο άρωμα της πρώτης φθινοπωρινής βροχής που ερχόταν, μέσα στους ήχους τους δάκρυσαν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις γι? αυτά που δεν έγιναν και αχνογέλασαν ελπίζοντας σε αυτά που θα έρθουν.

Τι να ξεχωρίσεις από όλα αυτά; Μα τίποτα. Απλά, μπαίνεις μέσα στον «Ελαιώνα της Αγάπης», όπως ονόμασαν οι ίδιοι τον δίσκο τους, όπου είναι συγκεντρωμένα τα μελοποιημένα ποιήματα, και θυμάσαι, ζεις και ονειρεύεσαι ταξιδεύοντας, με την μουσική στην ποίηση των Ρίτα Μπούμη-Παπά, Λαίλιου Καρακάση, Κίμωνα Ρηγόπουλου, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Καββαδία, Ανδρέα Εμπειρίκου, Πωλ Ελυάρ, Αργύρη Χιόνη, Λένας Παπά, Γιώργου Σεφέρη και Μενέλαου Λουντέμη.

Οσοι τους είδαμε εκείνο το βράδυ στην αποχαιρετιστήρια συναυλία τους, νιώσαμε ότι ένα κεφάλαιο από την ζωή της πρώτης νιότης μας, κλείνει.

Εμειναν, όμως τα τραγούδια και οι μελωδίες, σαν αύρα από καλοκαιρινό αεράκι, σαν θλίψη του αποχαιρετισμού αλλά και σαν γλυκιά αναμονή μιας υπόσχεσης που μένει να πραγματοποιηθεί.

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας έγραψαν τραγούδια που εξέφρασαν μια γενιά ολόκληρη, τραγούδια που θα είναι πάντα εδώ.

Σε ό,τι αφορά την μελοποίηση ποίησης, η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική: Συνεχίζοντας μια παράδοση που φέρνει μέσω της μουσικής πιο κοντά την ποίηση σε ευρύτατα στρώματα ανθρώπων, απέδειξαν ότι η αληθινή ποίηση, αυτή η ανώτατη μορφή γραφής, η σμιλεμένη στο εργαστήρι των αισθημάτων και των λέξεων, μπορεί να εκφράσει τα πιο βαθιά αισθήματα των ανθρώπων, σε όλους τους καιρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ