Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χαρακίρι

Ο Μαζάκι Κομπαγιάσι υπογράφει τη σκηνοθεσία στην ταινία - δράμα εποχής «Χαρακίρι» (ιαπωνικής παραγωγής 1962) που θα προβληθεί απόψε στις 22.20 το βράδυ από το κανάλι της «ΒΟΥΛΗΣ».

Η μακροχρόνια ειρήνη στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ώθησε τους άρχοντες (σογκούν) να διαλύσουν τις πολεμικές φατρίες καταδικάζοντας πολλούς σαμουράι σε ανεργία, φτώχεια και ατίμωση. Η μοναδική λύση σε μια τέτοια μίζερη ζωή, που θα αποκαθιστούσε την τιμή τους, σύμφωνα με το «μπουσίντο», τον αυστηρό κώδικα των σαμουράι, ήταν η τελετουργική αυτοκτονία, το χαρακίρι. Ενας γηραιός πολεμιστής, ο Χανσίρο Τσουγκούμο, φτάνει στον πύργο του άρχοντα Σάιτο για να ζητήσει την άδεια να αυτοκτονήσει. Εκεί μαθαίνει για την τραγική μοίρα του γαμπρού του, του νεαρού σαμουράι Μοτόμε, που έχοντας πουλήσει το σπαθί του για να συντηρήσει την άρρωστη γυναίκα του, βρήκε φρικτό θάνατο όταν υποχρεώθηκε να κάνει χαρακίρι με ένα σπαθί από μπαμπού. Οργισμένος με τη σκληρότητα του άρχοντα, ο Χανσίρο σχεδιάζει την εκδίκησή του...

Ο σαμουράι, εμβληματικός ήρωας της λαϊκής κουλτούρας, βρήκε στις ταινίες των Κουροσάβα, Κομπαγιάσι, Γκόσα και πιο πρόσφατα στον Τακέσι Κιτάνο, ιδανικό πεδίο δράσης για να αναπτύξει μια φιλοσοφία και μια ηθική που δεν περιορίζονται στην έντονη περιπέτεια και στις μάχες με τα σπαθιά να στροβιλίζονται πάνω από τα κεφάλια. Ο σαμουράι - όπως και το είδος όπου πρωταγωνιστεί - υπακούει σε μια σειρά από καθορισμένους κώδικες και συμβάσεις: είναι ένας μαχητής που αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και κατά της διαφθοράς, που ακολουθεί έναν αυστηρό κώδικα τιμής και που, συνήθως, βρίσκεται στο περιθώριο της φεουδαρχικής νομενκλατούρας της εποχής.

Παίζουν: Τατσούγια Νακαντάι, Σίμα Ιβασίτα, Ακίρα Ισιχάμα, Γιόσιο Ινάμπα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαμουράι (2007-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ