Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 12% στο α' εξάμηνο

Σε πτώση 22 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης της χώρας, σε μια εξέλιξη που αντανακλά την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) η παραγωγή στους κλάδος της μεταποίησης, σε μέσα επίπεδα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου υποχώρησε σε ποσοστό 12%. Ειδικά το μήνα Ιούνη η εμφανιζόμενη κάμψη διαμορφώθηκε στο 11,6%. Η συνολική μάζα της βιομηχανικής παραγωγής συνολικά (ορυχεία-λατομεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός, νερό) μειώθηκε 9,5% στο εξάμηνο και 11,4% το μήνα Ιούνη.

Πρόκειται για συνεχιζόμενη τάση καθίζησης. Η ντόπια παραγωγή έχει υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από το έτος βάσης (2005), που αφορά στην τελευταία αναθεώρηση του «δείκτη βιομηχανικής παραγωγής». Στην πραγματικότητα διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της περασμένης δεκαετίας. Είναι ολοφάνερο το γεγονός πως η καταγραφόμενη συρρίκνωση δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης αλλά και των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και αγορές και της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής με εισαγωγές από άλλa κράτη.

Τα τελευταία στοιχεία Γενάρης - Ιούνης 2009 εμφανίζουν τα εξής :

  • Μεταποίηση: Υποχωρεί με ρυθμό 12% (έναντι πτώσης 3,1% πέρυσι). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους βρίσκονται σε πτωτική τροχιά: Τρόφιμα (-3,8%), ποτά: (-4%), κλωστοϋφαντουργία (-28,4%), ένδυση (-20,2%), δέρμα - υπόδηση: (-14,4%), ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (-20,1%) κ.ά. Στον αντίποδα κινήθηκαν οι κλάδοι «βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα» (+6,4%) και «παράγωγα πετρελαίου» (+8,7%)
  • Ορυχεία-λατομεία: Καταγράφεται πτώση 11,5% έναντι πτώσης 6,7% πέρυσι
  • Στον «ηλεκτρισμό» εμφανίζεται υποχώρηση 2,1% και στην παροχή νερού -0,9%.

Σε ό,το αφορά την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων»: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -23,3%, κεφαλαιουχικά αγαθά: - 23%, ενδιάμεσα αγαθά: -20,9%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -5,4%, ενέργεια: +0,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ