Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ετοιμάζονται για τις 15 του Νοέμβρη

Σε παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 15 του Νοέμβρη, με παράλληλη αναστολή των εργασιών στα δύο πανεπιστήμια, καλεί όλους τους Συλλόγους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το ΚΣ της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ.

Καλεί τους φοιτητές να απαιτήσουν την απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, να αγωνιστούν ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών, στην αποσύνδεση πτυχίου- επαγγέλματος, στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Οπως αναφέρει το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στόχο έχει την πλήρη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο μοτίβο των τριών κύκλων σπουδών, τη λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, τη διαμόρφωση του αυριανού «απασχολήσιμου» εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Γι' αυτό η ΦΕΑΠΘ καλεί, όλοι μαζί, ενωμένα και συντονισμένα, να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση-διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, οι φοιτητές διεκδικούν: Ολα τα ΑΕΙ να είναι ισότιμα και όχι κατηγοριοποιημένα με βάση την αξιολόγηση. Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και για την ανάπτυξη της επιστήμης. Ολη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα σε προπτυχιακό επίπεδο, με ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών. Ειδίκευση στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν σε διδακτορικό. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού. Σταθερή δουλιά με δικαιώματα. Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος της Λέσχης και των Εστιών με μεταφορά τους απευθείας στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αναβάθμιση της ποιότητας παροχών στις φοιτητικές εστίες. Να μην περάσει καμία λειτουργία στα χέρια των εργολάβων. Ανέγερση νέων εστιών, επινοικίαση ξενοδοχείων, επιδότηση ενοικίου. Δημόσια και δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές. Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, δωρεάν συγγράμματα για όλους και, τέλος, αύξηση των δαπανών για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ