Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΩΣΙΑ - ΥΦΕΣΗ Το μεγαλύτερο μακροβούτι της από το 1995 έκανε η ρωσική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2009, πέφτοντας και αυτή θύμα της διεθνούς ύφεσης. Το ρωσικό ΑΕΠ υποχώρησε στο συγκεκριμένο διάστημα κατά 10,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και ύστερα από πτώση 9,8% που σημείωσε στο πρώτο. Η συρρίκνωση αυτή ήλθε ύστερα από μια περίοδο 10ετούς συνεχούς ανάπτυξης, ο μέσος ρυθμός της οποίας ήταν περίπου 7%.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΡΩΣΙΑ Η Βενεζουέλα επισημοποίησε την ίδρυση κοινής τράπεζας με τη Ρωσία, η οποία θα χρηματοδοτεί μία πλειάδα από κοινά προγράμματα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν προσεγγίσει στενά η μία την άλλη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τη Μόσχα, το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυτής θα είναι 4 δισ. δολάρια (2,8 δισ. ευρώ) και θα ελέγχεται κατά 51% από τη ρωσική πλευρά.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στις ΗΠΑ, από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το Δεκέμβριο του 2007, το ποσοστό των ανέργων έχει εκτιναχθεί στο 9,5%. Σε αρκετές περιοχές, όμως, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στη «Motor City», στο Ντιτρόιτ, η ανεργία έφθασε τον Ιούνιο στο 17,1% από 14,9% το Μάιο. Είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε 49 αστικά κέντρα με πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε αστικό κέντρο είναι στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, 13,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ