Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισθοί Βορρά, μισθοί Νότου

Η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, βασικός κυβερνητικός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, εισηγήθηκε ένα νέο σύστημα χορήγησης αυξήσεων στους εργαζόμενους. Ο υπουργός για την απλούστευση των νόμων, Ρομπέρτο Καλντερόλι, πρότεινε την προσαρμογή των μισθών των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων βάσει του κόστους ζωής κάθε περιοχής της χώρας.

Οπως είναι γνωστό, η Λέγκα του Βορρά υποστηρίζει μέχρι και την «ανεξαρτητοποίηση» της «πλούσιας» Βόρειας Ιταλίας από το «φτωχό» Νότο.

Ο Κλαντερόλι, στέλεχος της Λέγκας, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, το κόστος ζωής στην Κάτω Ιταλία, είναι κατά 17% χαμηλότερο από το βιομηχανοποιημένο Βορρά» κατά συνέπεια «στις περιοχές εκείνες όπου η ζωή είναι ακριβότερη, οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο». Η πρόταση αρχικά υποστηρίχθηκε και από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που δήλωσε πως «ανταποκρίνεται σε κριτήρια δικαιοσύνης και οικονομικού ορθολογισμού».

Η πρόταση αυτή μεταξύ των άλλων καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους με βάση τον τόπο όπου ζουν και εργάζονται. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη αν λάβει κανείς υπόψη τις θέσεις της Λέγκας του Βορρά σχετικά με τις διαφορές Βορρά και Νότου στην Ιταλία. Οι διαφορές αυτές, κατά τον ιδρυτή της Λέγκας Τζιανφράνκο Φίνι, εντοπίζονται κυρίως μεταξύ των πολιτισμένων και εργατικών Βορείων και των τεμπέληδων, χαραμοφάηδων του Νότου.

Οσον αφορά την ιδέα της μισθολογικής διαφοροποίησης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια με τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Καλά να 'ναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ