Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ερωτας πέρα από την Αφρική

Σκηνή από την ταινία «Πέρα από την Αφρική»
Σκηνή από την ταινία «Πέρα από την Αφρική»
Απόψε, στις 11 το βράδυ θα προβληθεί από το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ ο «Οιδίποδας» σε σκηνοθεσία του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η ιστορία ξετυλίγεται στην προπολεμική Ιταλία. Σε μια επαρχιακή πόλη γεννιέται ένα αγόρι, τρέχει στο λιβάδι, ο πατέρας του το κοιτάζει εχθρικά, του σφίγγει τα πόδια. Στο μύθο: Ο Λάιος θέλει να «ξεπαστρέψει» το παιδί που του γέννησε η Ιοκάστη, γιατί ο χρησμός λέει πως αυτό θα τον σκοτώσει. Το παραδίδει δεμένο χειροπόδαρα στον υπηρέτη, ο οποίος το εγκαταλείπει. Το βρίσκει ένας βοσκός και τελικά το υιοθετεί ο βασιλιάς της Κορίνθου, που το ονομάζει Οιδίποδα (πρησμένα πόδια). Οταν το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει ότι είναι έκθετο, παίρνει το χρησμό ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του και φεύγει μακριά. Σ' ένα στενό, συγκρούεται με τον Λάιο και τον σκοτώνει! Ο Παζολίνι συνθέτει τις δύο τραγωδίες του Σοφοκλή, αλλά διηγείται το μύθο με χρονολογική τάξη. Παίζουν: Φράνκο Τσίτι, Σιλβάνα Μανγκάνο, Αλίντα Βάλι, Καρμέλο Μπένε, Τζούλιαν Μπεκ, Λουτσιάνο Μπάρτολι.

Ο Σίντνεϊ Πόλακ σκηνοθέτησε την όμορφη ταινία «Πέρα από την Αφρική», που προβάλλεται από τον «ALTER», στις 9 το βράδυ, που κέρδισε Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Το σενάριο είναι βασισμένο στις ταξιδιωτικές αναμνήσεις της Κάρεν Μπλίξεν. Με φόντο τα όμορφα τοπία της Αφρικής, η υπόθεση εξελίσσεται στο Ναϊρόμπι του 1914. Εκεί θα φτάσει με τη γυναίκα του Κάρεν ο βαρόνος Βορ Μπλίξεν. Στη διάρκεια της παραμονής τους σ' αυτό το άγριο περιβάλλον, ο Μπλίξεν προτιμά να περνά το χρόνο του πίνοντας και ερωτοτροπώντας με άλλες γυναίκες, παραμελώντας τη δική του. Η παρουσία, όμως, του γοητευτικού κυνηγού αγρίων ζώων, του Ντένις Φιντς Χάτον, θ' αλλάξει τη ζωή τους. Ο έρωτας δε θ' αργήσει να έρθει, αλλάζοντας τη ζωή και των τριών. Ο Ντένις θα έρχεται και θα φεύγει και η Κάρεν πάντα θα τον περιμένει. Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Μάικλ Κίτσεν, Μάικλ Γκουφ, Σουζάνα Χάμιλτον, Ρέιτσελ Κέμπσον, Γκράχαμ Κράουντεν, Λέσλι Φίλιπς, Μάικ Μπουκάρα, Μοχάμεντ Ουμάρ, κ.ά.

Από την ταινία «Οιδίποδας» του Παζολίνι
Από την ταινία «Οιδίποδας» του Παζολίνι
Ο Τζέσι Νέλσον σκηνοθετεί το κοινωνικό δράμα «Το όνομά μου είναι Σαμ», το οποίο θα προβληθεί απόψε από τον «ΑLPHA», στις 9 το βράδυ. Ο Σαμ Ντόσον διαθέτει τη νοημοσύνη ενός 7χρονου παιδιού. Εργάζεται σε μια καφετέρια και έχει εμμονή με τους Μπιτλς. Εχει όμως και μια κόρη, καρπό της εφήμερης σχέσης του με μια άστεγη κοπέλα. Οταν τελικά η γυναίκα τους εγκαταλείπει, ο Σαμ αναλαμβάνει αποκλειστικά τη φροντίδα της κόρης του, που την ονομάζει Λούσι Ντάιαμοντ. Τα παιδικά χρόνια της Λούσι δε θα είναι άσχημα. Οταν όμως το κορίτσι θα γίνει 7 χρόνων, αποφασίζει να καθυστερήσει ηθελημένα τη φυσιολογική ανάπτυξή της, προκειμένου να μην πληγώσει τον πατέρα της. Μια κοινωνική λειτουργός θα απομακρύνει το κορίτσι από τον Σαμ. Σε μια προσπάθεια να καταφέρει το αδύνατο, ο Σαμ θα ζητήσει βοήθεια από την Ρίτα Χάρισον, μια αριβίστρια και φιλόδοξη δικηγόρο... Παίζουν: Σον Πεν, Μισέλ Φάιφερ, Νταϊάν Γουίστ, Λόρα Ντερν.

Μια μικροαστική οικογένεια αποφασίζει να κάνει ένα προξενιό στην Αννα, την υπηρέτρια ψυχοκόρη τους. Τα αφεντικά της Αννας όταν συνειδητοποιούν ότι με το γάμο θα χάσουν οριστικά τις υπηρεσίες της, διαλύουν το προξενιό και η Αννα επιστρέφει στην άχαρη ζωή της. Η ταινία «Το προξενιό της Αννας», η οποία θα προβληθεί σήμερα από την «ΕΤ1» στις 12 το βράδυ, είναι η πρώτη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, που περιγράφει διεισδυτικά τον κοινωνικό μικροαστικό περίγυρο της ελληνικής κοινωνίας των αρχών της δεκαετίας του '70, τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας. Εχει αποσπάσει πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, γυναικείου ρόλου, β' ανδρικού ρόλου, β' γυναικείου ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Αννα Βαγενά, Σμάρω Βεάκη, Κώστας Ρηγόπουλος, Σταύρος Καλάρογλου, Αλίκη Ζωγράφου, Αλέκος Ονδινότης, Μαρία Μαρτίκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ