Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτή ρυθμών και χρωμάτων

Θαλασσινός - Κανά
Θαλασσινός - Κανά
Οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης διοργανώνονται για 19η χρονιά από το Δήμο Ξάνθης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης, στον διατηρητέο και μοναδικό οικισμό της Παλιάς Πόλης. Οι Γιορτές αρχίζουν στις 30 Αυγούστου και τελειώνουν στις 6 του Σεπτέμβρη 2009. Η αυλαία ανοίγει με συναυλία του Μάριου Φραγκούλη που παρουσιάζει την ενότητα τραγουδιών «Η εποχή της Αγάπης» του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι με τις αυθεντικές ενορχηστρώσεις τους και με το μουσικό σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις».

Στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης 2009 συμμετέχουν επίσης οι γνωστοί καλλιτέχνες: Δημήτρης Κοντογιάννης (31/8) ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του λαϊκού και παραδοσιακού μας τραγουδιού, οι σύγχρονοι συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Παναγιώτης Καλατζόπουλος παρουσιάζουν γνωστές μελωδίες τους μαζί με τις γνωστές ερμηνεύτριες Ελλη Πασπαλά, Ντιλέκ Κοτς και την «Ορχήστρα του Δρόμου» (2/9), οι «Χαΐνηδες» σε ένα παιχνίδι ρυθμών και ηχοχρωμάτων (3/9), ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός με την Μελίνα Κανά προσφέρουν ένα κεφάτο μελωδικό πρόγραμμα (4/9), η Γλυκερία παρουσιάζει παλαιά και νέα τραγούδια της (5/9) και η Δέσποινα Ολυμπίου με τον Ησαΐα Ματιάμπα μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους στο δικό τους μαγικό κόσμο (6/9). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στην πλατεία Μητροπόλεως, στις 8.30 μ.μ. Αλλά και πολλές θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά.

Παράλληλα πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις για όλες τις προτιμήσεις τόσο στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Μητροπόλεως όσο και σε άλλες σκηνές που έχουν στήσει Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Θράκης, όπως: Λαϊκά Πανηγύρια με την ορχήστρα του Γιώργου Μίγγου, Εβρίτικα Ξεφαντώματα και Θρακιώτικες Βραδιές που οργανώνει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Βραδιές Μουσικής και Ποίησης στον ποταμό Κόσυνθο, Βραδιά Λαογραφίας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων των Λαογραφικών Συλλόγων της Ξάνθης στην πλατεία Μητροπόλεως, συναυλίες με τοπικά μουσικά συγκροτήματα («Ταξιδιώτες της Παράδοσης», «FunkyButts», «Αμοντάριστα Πλάνα», «Iris», «Νόστος», «CabaretBalkan») και με το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Εβριτών.

Στο πλαίσιο των Γιορτών πραγματοποιούνται ακόμη σημαντικές εκθέσεις. 31 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου κτιρίου του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης με τη λειτουργία έκθεσης παραδοσιακής φορεσιάς. Επίσης θα λειτουργήσει η έκθεση «Σπίτια της Ξάνθης» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης». Στο ίδιο μέρος το κοινό μπορεί να δει την Εκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Ψίθυροι Ζωής» στη νεκρή ζώνη που διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, καθώς και εικαστικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί Εκθεση Βιβλίου με τίτλο «Ο λόγος σε πρώτο ρόλο», παραπλεύρως της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ